Veckans bråk: Tonläget på Publicistklubben

Det blev en hätsk debatt mellan Patrik Sjöberg och Janne Josefsson när de diskuterade fenomenet Dumpen.se.

Text:

Bild: TT

Publicistklubben i Stockholm (PK) är sedan länge landets hetaste scen för debatter inför publik. Frågan är dock om inte ett rekord i hätskhet och hårda ord slogs härom kvällen. Tonläget var så högt att mediepodden "Lägg ut!" rubricerade senaste avsnittet "Massakern på Publicistklubben" och kombattanterna kallades för "flåbusarna" av programledaren, Expressens Karin Olsson. 

Ämnet som väckte såna känslor var sajten Dumpen.se, grundad av höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg och Sara Nilsson. Båda blev utsatta för sexuella övergrepp som barn och har tagit till livsuppgift att sätta stopp för pedofiler. Sådana lockas fram genom fejkade kontaktannonser på sociala medier. Sedan hängs pederasten ut med namn och bild på Dumpen, även om hen inte är dömd för brott. 

Journalisten Janne Josefsson var starkt kritisk till förfarandet och undrade varför Dumpen inte lämnar över sitt material till polisen i stället för att publicera online varvid Sjöberg replikerade:  

– Varför gör inte du det vid dina avslöjanden då?  

Så vidtog ett gräl om huruvida Sjöberg och Nilsson kan kalla sig journalister eller inte. Josefsson kom så ur balans när Sjöberg/Nilsson hade grävt fram att han var emot en lag mot barnpornografi som kom i slutet av nittiotalet. 

"Hur kändes det att hänga ut en ung kille som jag uppfattar som intellektuellt funktionshindrad på sajten?", ville stjärnreportern sedan veta. 

"Jag tror inte att de utsatta barnen känner någon skillnad", kontrade Sjöberg varvid han ombads av Josefsson att "hålla truten". 

"Har man någonsin hört ett så sjukt tonläge?", kommenterade Karin Olsson alltsammans i sin podd. 

Ja, det frågar vi på Veckans Bråk-redaktionen oss också. 

***