Veckans bråk: Göteborg reagerar på känslig middag

Är en middag bara en middag? Ja, tycker Stockholm. Nej, tycker Göteborg.

Text:

Bild: Staffan Löwstedt/SvD

Är det okej eller inte av profilerade journalister att gå på samma middag som sittande och före detta partiledare? Om detta körde Sveriges television en interndebatt i offentligheten. Bakgrunden till bråket var att SVT-journalisterna Carina Bergfeldt (vinnare av Kristallen och Skavlans efterträdare som talkshowvärd på fredagskvällarna) och Lisbeth Åkerman (ankare, Rapport) dök upp på en middag hos författaren Katarina Wennstam. Det hade inte varit några konstigheter om inte bland andra tidigare S-ledaren Mona Sahlin och sittande centerledaren Annie Lööf också var inbjudna.

Lisbeth Åkerman säger i ett skriftligt svar till facktidningen Journalisten att hon inte hade gått på festen om hon sett gästlistan i förväg. Carina Bergfeldt avböjde intervju med Aftonbladet men skrev i en kommentar på Instagram att hon gått SVT:s etikkurs och den inte säger något »om att man inte får umgås med andra kvinnor«.

Som vanligt reagerar journalisterna på SVT Göteborg så fort kollegorna i Stockholm gör något som de inte gillar. Uppdrag gransknings prisade grävjournalist Axel Humlesjö hörde först på Medierna i P1 att Carina Bergfeldt inte ville ställa upp på intervju om middagen och var kritisk eftersom det inte finns något som en journalist på Uppdrag granskning ogillar mer än makthavare som duckar.

Men felet är inte Carina Bergfeldts, utan skulden faller enligt honom på SVT:s ledning. Det handlar om värder­ingar, vilka regler företaget har och vilka idéer som finns om hur man ska bete sig. Som en följd av detta tvingades en stackars hr-chef ut i Expressen. Hon svarar att SVT lyssnar på »det som gör oss bättre«.