Veckans bråk: Kulturbarnens räkmacka?

Text:

Bild: TT

Hur många kulturarbetande kulturbarn tål Sverige? Frågan lyftes i veckan av GP:s idé- och kritikredaktör Sanna Samuelsson i en uppfriskande debatt. »I kulturvärlden är släktband ett viktigare arv från föräldrarna än ekonomiska tillgångar«, skrev hon och kritiserade släktbanden som finns inom kultur-sverige. Som exempel tog hon bland annat David Lagercrantz, Rafael Donner och Alex Schulman.

Eftersom kulturpersonligheter tycker om att skriva om sig själva i offentliga sammanhang tog debatten snabbt fart. Expressen Kulturs mest frekventa debattör Victor Malm skrev att han visserligen inte är son till någon kulturpersonlighet, men att folk ibland tror att han är son till Mats Malm i Svenska Akademien. Problemen med representation inom kulturen är andra än nepotismen, menar han. Dessutom anser han att problemet inte är så stort eftersom kulturarbete sällan går i arv, enligt den data som han tittat på.

Jack Hildén – i den här debatten företrädare för gruppen kulturbarnen – svarade i GP och tycker att det inte bara är till godo att ha författargener:

»Själv har jag alltid upplevt mitt blodsband till författaryrket som ett ganska tungt lass att bära. Hånskratta ni, ös ur er cynismerna på Twitter. Det här är omöjligt att säga med ens ett uns av ödmjukhet och självinsikt, så mycket förstår till och med jag.«

Debatten om kulturbarnen kommer att fortsätta på kultursidorna, var så säkra. Vi har till exempel inte hört något från anhörigperspektivet ännu.