Veckans bråk: Mello-snusket

Text:

Bild: TT

Efter alla bråk kring Fröken Snusk, nu är den kontroversiella artisten tillbaka på Spotify, trots mångas protester. På lördag tävlar hon i Mello, SVT:s stolta brygga mellan de kylslagna oxveckorna och vårens värme och ljus. Lite för puttenuttig musiktävling i mångas ögon. Men till helgen kommer alltså skandalomsusade Fröken Snusk in som rubrikräddaren i nöden.  

Sedan hennes genombrott 2022 har det handlat om allt från sex, sprit och snusutdelning till minderåriga, till eventuellt brottsliga manipulationer av låttrafiken på Spotify. (För övrigt en metod kriminella gäng använder för att tvätta pengar.) 

Expressen har i en ledare krävt att ”SVT bör klippa banden till Fröken Snusk. /…/ Blotta farhågan att Melodifestivalen belönar denna röta inom musikbranschen borde vara tillräckligt.”  

Fröken Snusk stängdes en tid av från Spotify, men är nu tillbaka, med låtar som Koksluder, Sex med din Daddy och landsplågan Rid mig som en Dalahäst. Vilken producenten Oscar Ek ofrivilligt tillskrivits upphovsmannaskapet för. Han hotar med polisanmälan: ”Jag vill inte bli associerad med deras skit”. 

Vem är då Fröken Snusk? Få vet. Hon uppträder i rosa rånarluva. Är runt 19 år. Samarbetar med producenten Rasmus Gozzi, känd för hiten Strypsex i ditt garage. Enligt ett reportage i Aftonbladet kan duon ta 80 000 kronor per gig. Musikstilen kallas EPA-dunk. Den är elektronisk, förknippad med glädjen i att köra EPA-traktorer, ofta sexuellt frispråkig och har kallats för dansmusikens motsvarighet till SD.  

 – Epadunk är en motvikt mot pk-hets och cancelkultur, säger en av frontfigurerna Oscar ”Beny” Kilenius i AB, och menar att både politiker, artister och kändisar är alldeles för noga med att vakta tungan. 

– Det har varit ett så kallt, skitnödigt klimat där ingen vågar uttrycka sig. 

 Fröken Snusk har i Expressen sagt att anklagelsen om Spotify-manipulationer tagit ”jävligt hårt”.   

 Men till tävling skrider hon nu i helgen, med ett ovanligt oskyldigt betitlat bidrag: Unga & Fria

***