Veckans bråk: Bojkottsfest mot Israel

Huruvida politik ska blandas in i Eurovision Song Contest verkar bero på vad den etablerade underhållningseliten tycker i sakfrågan.

Text:

Bild: AP / TT / Montage

Bojkottkraven haglar, Israel ut ur Eurovision: "Det passar sig inte helt enkelt i den folkfest vi vill att det ska vara”, har Nooshi Dadgostar sagt i SVT. 

Tidningen Proletären skriver under rubriken Folk(mords)fest: “Let's give 'em hell. Låt oss dra igång en Eurovisionbojkottrörelse som får Stoppa matchen-protesterna i Malmö 2009 att blekna.” 

Ett artistupprop med tusen undertecknare – bland andra Titiyo och Malena Ernman – kräver av EBU: "Lägg ner dubbelmoralen, uteslut Israel. /…/den israeliska armén begår vad ledande människorättsorganisationer beskriver som grova krigsbrott”. 

“Heja”, twittrar före detta målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl

EBU å sin sida menar att Eurovision är ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”. I den andan – håll politiken borta från tävlingen! – diskades Georgien 2009 för sin antiryska ordvitslåt "We Don't Wanna Put In". 

Utrikestalespersonen Joar Forssell (L) går på EBU-linjen och uppmärksammar i SVT en blodig ironi: “Det här kriget inleddes med en massaker mot en musikfestival. /…/ Nu vill Vänsterpartiet stoppa Israel från att delta i en musikfest.” 

Och i Expressen skriver kulturjournalisten Hynek Pallas att kriget “inleddes med en pogromliknande attack som medvetet riktades mot en musikfestival. Fundamentalister hatar sådant och de hatar den hbtq-rörelse som är stark i Israel.”

Frågan om gayrörelsens mest älskade evenemang ska utesluta Mellanösterns mest gayvänliga land är fullproppad av ironier. Som att Israels vinnarlåt 1998, ”Diva” framfördes av Dana International, första transperson att vinna tävlingen. Och som att Malmö, som har uppmärksammats för att judar känner sig ovälkomna i staden, så till den grad att USA under president Obama skickade sändebud för att undersöka saken. 

TOPPBILD: Till vänster Dana International som vann Eurovision Song Contest 1998 med låten Diva. Till höger Titiyo, som är en av de tusen artister som skrivit under ett kändisupprop för att förhindra Israels medverkan i Eurovision Song Contest 2024.

***