Veckans bråk: Ohyran

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Frågan har varit infekterad länge och Vänsterpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna varit de främsta motståndarna. Marknadshyror skulle betyda dyrare lägenheter för de som behöver boende mest, har partierna menat.

Nu har Socialdemokraterna tillsammans med MP, C och L förhandlat fram ett nytt förslag i frågan. Bland annat säger förslaget att nybyggda lägenheter ska kunna få marknadsmässiga hyror enligt en tariff eller hyra efter förhandling.

Detta är ett svek, tycker Väns­terpartiet. Avgående partiledaren Jonas Sjöstedt twittrar att justitieminister Morgan Johansson och Socialdemokraterna var bättre förr. Morgan Johansson svarar att detsamma inte kan sägas om Vänsterpartiet.

Hyresgästföreningens ordförande, Marie Linder, kallar förslaget för »vansinnigt« och Jonas Sjötedts väntade efterträdare, Nooshi Dadgostar, kallar det för »ofattbart«. Socialdemokraterna svarar via Morgan Johanssons Twitterkonto att kompromissen kommer att betyda ett ökat byggande.Men Sjöstedt menar att det här är »ett beställningsjobb från rika fastighets­ägare« och påminner om att januariavtalspartierna behöver Vänsterpartiets stöd för att få igenom sina förslag i riksdagen. Nooshi Dadgostar går ännu längre i en intervju med Aftonbladet och säger att de kommer att agera om förslaget läggs fram. Oklart hur.

Utredningen om fri hyressättning kommer inte förrän i mitten av nästa år, så parterna har lång tid på sig att strida om saken. Vi lär få all anledning att återkomma till det fortsatta bråket i framtiden.