Veckans bråk: Raseriet mot Hanif Bali

Hanif Bali tycker sig ha blivit demoniserad på ett orättvist sätt efter att ha använt r-ordet.

Text:

Bild: TT

Hanif Bali har i en intervju i Göteborgs-Posten använt termen ras. ”Det är uppenbart för alla att post-invandringsfrågan kommer att bli en rasfråga, om man ser på det grovt”, säger den förre M-politikern. Han tror på fortsatt segregation. Alternativet är att svenskheten späds ut “till oigenkännlighet” vilket skulle leda till “kreolkultur”. 

Andreas Gustavsson på Dagens ETC rasar mot raspratet: “Tänk om någon sagt något liknande utanför Sverigedemokraterna – rasister innan det blev norm – år 2000 eller 2010? Det hade varit skandalernas skandal.” 

I Aftonbladet sorterar Eric Rosén in Bali i kategorin “galna rasister” och undrar om vi slutat reagera på “skogstokiga och livsfarliga idéer”. Bali borde tystas: “Vart tog cancelkulturen vägen?” 

Även   Mimmie Björnsdotter Grönkvist på Bohuslänningen invänder mot Bali: “Det finns goda skäl att det dras en tydlig röd linje i debatten när begrepp som ras börjar flyga runt.”  

 I Flamman skriver Leonidas Aretakis att vänstern delvis har sig själv att skylla för det nyväckta talet om ras: “Ju längre oppositionen väntar med att presentera ett massivt upprustningsprogram för förorten, desto mer lämnas fältet öppet för gårdfarihandlande skallmätare.” 

Men rasbegreppet har förts fram även av vänsterröster, som Emma Hager. På Instagram skriver hon att “ras, likt kön, är en biologisk verklighet och innehåller både biologiska aspekter och skillnader.” 

Bali tycker sig ha blivit demoniserad på ett orättvist sätt: “Vänstern ser hela världen ur Doktor Mengeles glasögon. /…/ Det är deras akilleshäl, de klarar bara av att argumentera mot 30-talsnazister så alla deras motståndare måste stöpas i den formen.” 

***