Veckans bråk: VARför envisas du, Reinfeldt?

Nu har fotbolls-Sverige enats: alla är emot Fredrik Reinfeldt.

Text:

Bild: TT

Hammarby gillar inte Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. På årsmötet nyligen beslöt klubben att verka för att avsätta honom, inklusive det hårda tillägget att man “inte bara årligen utan vid varje givet tillfälle ska verka för en egen eller annan lämplig kandidat.” 

 –  Det var den motion som väckte mest ovationer, sa ordförande Mattias Fri till SVT. 

 Ett tufft besked för Reinfeldt, som under sin segerrika kandidatur för ett år sedan deklarerade att “det enskilt viktigaste” han lärt sig i karriären, “är att en ordförande ska ena och föra samman. Inte splittra.” 

 Hammarby har stöd även i “fiendeläger”. På X publiceras bilden av en AIK-klack med jättebanderoller: “REINFELDT HAR ENAT FOTBOLLS-SVERIGE: ALLA ÄR EMOT DIG!” Signaturen Markus skriver, till stort medhåll: “Att Bajen ska verka för att få Fredrik Reinfeldt avsatt är helt fantastiskt.” På TikTok skriver signaturen Apa: “Första gången Bajen har rätt.” 

Motviljan handlar om videogranskningssystemet VAR, som många fans tycker sinkar matcherna och förstör extasen i ett måljubel, på grund av den väntan som uppstår. Reinfeldt tros vara pro-VAR. Han anses även ha fört en feg kampanj utan att flagga upp var han står i heta fotbollsfrågor.  

 Också andra skäl till motståndet anas: ”Den där tomten behöver inte förstöra svensk fotboll också. Räcker med allt annat han sabbat”, skriver Sebastian

 SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg drar till Reinfeldts försvar i Fotbollsmorgon: ”Han är den starkaste att värna demokratin, det är därifrån han kommer”. 

Men poppis är han inte i Stockholmsfotbollen, noterar VB. Redan 2020 röstade hans favoritlag Djurgården nej, när fd statsministern ville in i styrelsen. 

***