Veckans bråk: Uppläxningsministern dissas av vänstern

Carl-Oskar Bohlins uppmaning om att inte köra med sommardäck i snöstorm har fått starka reaktioner.

Text:

Bild: TT

”Be mig snällt, minister Carl-Oskar Bohlin!!", vädjade författaren David Lagercrantz efter att den moderate ministern i samband med snösmockan förra veckan skrev på X att han inte vill "höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck”.   

Lagercrantz tyckte i och för sig att det var uppfriskande med ministerns ansvarsvädjande – men tillade: ”Jag är lite av en tonfallsextremist, som min fru säger, ängslig i mina egna formuleringar och överkänslig för andras.” 

Oppositionen var, föga överraskande, mindre försonlig. S-gruppledaren Lena Hallengren undrade om ”hela regeringen har påsklov?” Till Expressen sa hon att det var fel att skylla på bilisterna. “Det vore mer lämpligt om han funderade över sitt och regeringens ansvar.”  

V-ledaren Nooshi Dadgostars svarssmocka på X löd: ”Att ministrarna försöker skylla på de drabbade är bara pinsamt”. C-ledaren Muharrem Demirok fyllde i: "Man kan som statsråd inte peka finger på enskilda medborgare.”  

Kungälvs-postens Karin Henriksson anslöt sig däremot till Bohlin-linjen ”Jag sällar mig till den mästrande kören som har bildats den här veckan. Nu är det dags för svenska bilister att fatta att man själv är ansvarig för att följa nyhetsrapportering och lyssna på vädervarningar.”  

Nationalkonservativa Samtidens Dick Erixon blev uppspelt över utspelet: “Att ge en uppsträckning om att sköta sig i ett allvarligt läge är inte fel. /…/ Snällhet i det läget är motsatsen, det blir till en axelryckning och det indirekta budskapet: jag skiter i om folk kör ihjäl sig. Snällhet i fel situation kan vara ondska.” 

***

Läs även: "Folk blir rädda"