Veckans bråk: Skamsajten

Text:

Cissi Wallin, Kajjan Andersson, Elin Beijer och Hanna Bergwall lanserade sajten Gardet och beskrev den som en feministisk sajt som ska vara opinionsbildande, granskande och ge kvinnor en plattform »som inte tidigare har funnits«. Upphovskvinnorna sa också att sajten kan komma att namnge dömda förövare.

»Traditionell media skyddar förövare och vi kommer att vara modiga i våra publicistiska beslut när det finns skäl. Det kommer säkert att bli ett jävla liv. Extremt få män blev outade i #metoo, bara en handfull mediemän som blev utköpta med miljonbelopp för att de namngavs«, sa Cissi Wallin till Expressen.

»Vi kommer att dyka upp med en kamera på obekväma ställen, vi kommer att vara besvärliga bråkiga kvinnor för att det behövs.« Den nya sajten namngav omedelbart en man och publicerade ett fejkat Twitter­inlägg där medieprofilen Joakim Lamotte påstod att han skulle skänka hälften av sina Swishpengar. Lamotte polisanmälde sajten. På en annan bild på sajten såg det ut som att Jan Guillou hade skrivit en hyllande krönika om Gardet i Aftonbladet. »Det här blir ju en rysare«, twittrade juridikprofessorn Mårten Schultz: »Kampanjen som föregår lanseringen skaver mot många straffrättsliga regler.« Schultz nämnde »olovlig identitetsanvändning, upphovsrättsbrott och brott enligt lagen om namn och bild i reklam. DagensNyheters ledarskribent      Lisa Magnusson skrev    att feminismen fått sitt eget Avpixlat. »Och nej, det blir faktiskt inte ett dugg bättre bara för att man så att säga har goda intentioner. För detta ansåg sig givetvis Avpixlat också ha: Man ville ju bara visa vad de där förbannade invandrarna ställer till med!«

»Vi är kompromisslösa, men inget Avpixlat«, sa Wallin.