Veckans bråk: Soran-haveriet

Text:

Bild: TT

Är det rimligt att SVT producerar en dokumentär om den våltäktsanklagade komikern Soran Ismail där han får prata om fallet ur sitt eget perspektiv? De flesta mediehus hade sett att det fanns en viss problematik här, men SVT valde ändå att köra på. Inga målsägande var med i dokumentären och den enda motrösten i tv-programmet var Kajsa Ekis Ekman som själv haft kontakt med två olika målsägande i ärendet.

Premissen för dokumentären var mycket märklig. Soran Ismail skulle inte bara få ge sin version av hur livet blivit för honom, han skulle också förbereda en ny föreställning om åren efter Metoo.

Men det som skulle bli Soran Ismails comeback blev något helt annat. DN:s ledare, Aftonbladets kultursida och Expressens dito kritiserade alla: Soran Ismail, SVT och Sorans kompisar Måns Möller, Özz Nûjen och Kristoffer Appelquist som deltog i dokumentären.

Ny fart fick debatten efter ett öppet brev av komikerkollegan Bianca Kronlöf som riktar hård kritik mot komikerkollegor, SVT och mot »brödraskapet« i branschen: Vänner ger jobb till vänner och ingen pratar om obekväma ämnen, menade hon. Appelquist medgav att han inte var särskilt tydlig i dokumentären. Bianca Kronlöf bjöd dessutom in Soran Ismail till en kaffe och ett samtal om samtycke, ett koncept som Soran Ismail inte verkar förstå, enligt Bianca Kronlöf.

Aftonbladet Kulturs chef, Karin Pettersson, konstaterar i sin söndagskrönika att vi lever i en backlash av Metoo. Soran Ismail själv svarade på Bianca Kronlöfs öppna brev genom att säga att han förstått att han gjort en del kvinnor väldigt illa och att han gärna träffade Bianca Kronlöf för ett samtal.