Veckans bråk: Svettig debatt om lättklätt på buss

Text: Redaktionen

När Amanda Hansson, 19, klev på bussen i centrala Malmö i fredags iförd shorts och ett kortare linne, blev det för mycket för busschauffören. Efter att hon skannat sin biljett sa han att hon ”visade för mycket hud” för att få åka med bussen och bad henne klä på sig, något som Sydsvenskan först rapporterade om.

Amanda Hansson ska ha stått kvar och frågat vad det rörde sig om för ”sexistiskt skit”, varpå chauffören ska ha insisterat på att hon skulle ta på sig och hänvisat till en klädpolicy som, enligt Skånetrafiken, inte existerar. Till Kvällsposten har Amanda Hansson uppgett att hon i ren protest ville stanna kvar, men ändå valde att kliva av bussen. Hon offentliggjorde händelsen i sociala medier, meddelade att hon aldrig i hela sitt liv känt sig så förnedrad och ringde till Skånetrafikens kundtjänst.

Enligt bussföretaget Nobina, som nu framfört en ursäkt till Amanda Hansson, handlar det hela om en enskild medarbetare som gjort fel. Chauffören har tagits ur tjänst och bussbolaget ska nu utreda händelsen, som snabbt resulterade i starka reaktioner och hätska kommentarer i sociala medier i stil med att Malmö ”visar vägen för hur det nya Sverige ska bli”.

Bilder på niqaber med frågan om det är sådan klädsel som krävs för att åka buss i Malmö publicerades på Skånetrafikens Facebooksida, som fylldes av aggressiva inlägg mot såväl busschauffören som Skånetrafiken.

Moderaterna i Region Skåne klargjorde i sin tur i ett Facebookinlägg att de ser allvarligt på händelsen och tog avstånd från chaufförens agerande, som också fick riksdagsledamoten Hanif Bali (M) att skriva ett kritiskt inlägg.

Men en av förarens kollegor kallar i ett inlägg på sociala medier debatten för en ”fjäder som har blivit en hel hönsgård”. Busschauffören ska enligt egen utsago ha insett sitt misstag, men uppgett att han bara ha bett kvinnan ta på sig sin medhavda tröja på samma sätt som han skulle ha sagt åt en man i bar överkropp att ta på sig.

Även om tillsägelsen var fel och onödig, tyckte väl chauffören ”bara att hon inte skulle sitta och sprida svett till sätet hon skulle sätta sig i”, resonerar kollegan.

Busschauffören, som nu är tagen ur tjänst, har fått en skriftlig varning och ska gå en kurs i kundbemötande, är enligt Kvällsposten ångerfull och medger att han har gjort fel. Inget religiöst motiv ska enligt bolaget Nobina ha legat bakom händelsen. Efter de massiva reaktionerna i sociala medier uppgav Amanda Hansson till Sydsvenskan att hon tycker det är ”jobbigt att folk fokuserat på etnicitet i kommentarerna och att de försöker vrida det till något det inte handlar om”.