Veckans bråk: Usla journalister?

Text:

Bild: TT

 Ett nytt svenskt rekordsattes möjligen av Kristianstadsbladets ledarskribent Carolin Dahlman i veckan när hon gick till attack mot hela den svenska journalistkåren.

I kolumnen »Varning för journalister som för oss bakom ljuset« berättade Carolin Dahlman att hon lyssnat på P1 morgon och inte var imponerad av redaktionens insats. Bland annat skrev hon att svensk journalistik »tenderar att vara rätt kass helt enkelt« och att hon inte vet om det beror på att svenska reportrar är »lata, sönderarbetade, eller bara inkompetenta«. Slutsatsen som drogs var att inte bara public service är dåliga på sitt jobb, utan hela den svenska journalistkåren.

Texten delas vidare på sociala medier av bland andra Moderaternas riksdags­ledamot Lars Beckman.

Självutnämnda företrädare för gruppen »svenska journalister« var snabbt ute för att försvara sitt skrå och sina kolleger. GT:s debattansvarige Csaba Bene Perlenberg  kallar Carolin Dahlman för en »foliehatt deluxe« och menar att det här inte handlar om en journalistisk debatt från Carolin Dahlmans sida utan om ett »kollegialt förakt«. Sydsvenskans reporter Kenan Habul twittrar att han undrar om han och Carolin Dahlman verkligen lyssnat på samma radioprogram, medan Hallands Nyheters politiska redaktör Maria Haldensten spekulerar i om Carolin Dahlmans bakgrund som kärlekscoach i Australien kan ha bidragit till att hon inte tycker att några andra journalister än hon är dugliga.

Carolin Dahlman har än så länge inte svarat på kritiken från sina kolleger.