Ridtur farligare än käftsmäll

Text:

Bild: scanpix

Kampsportsverige vallfärdar i helgen till Hovet i Stockholm för ett av världens största kampsportsevenemang – »The Rumble of the Kings«. Arrangörerna räknar med 8 000 besökare. Nyheten för i år är att de får beskåda kämpar inom mixed martial arts (MMA) slå ner varandra. Huvudmatchen är mellan amerikanen Bob »The Beast« Sapp och svenske Jörgen Kruth.

MMA definieras till skillnad från många andra kampsporter av vad man inte får göra, bland annat får inte tillhyggen användas. Det är inte heller tillåtet att nypa, klösa, bita, peta i ögon eller slå mot bakhuvud och skrev. De tävlande försöker med sparkar, slag, kast och markkamp besegra sina motståndare.

Populariteten för MMA har ökat lavinartat, men disciplinen har fått utstå mycket kritik på grund av våldsamheten.

Bara 20 meter därifrån, i Globen, äger samtidigt världens största inomhusgala för ridsport rum – »Stockholm International Horse Show«, med världscup-tävling i dressyr och högklassig internationell hoppning. Förra året lockades över 70 000 besökare.

Frågan är vilken sport som är farligast. Det är lätt att tro att en dressyrryttare som graciöst skrider fram med sin häst löper mindre risk att skada sig än den oskyddade MMA-tävlanden som försöker besegra sin motståndare med våld. Om man tittar närmare på statistiken får man tänka om.

Under 2010 har hittills 56 skador inrapporterats till Svenska Budo och Kampsportsförbundet som inte haft ett enda dödsfall sedan starten för 50 år sedan. Inom ridsporten däremot dör i genomsnitt fyra personer om året i hästrelaterade olyckor, och runt 13 000 skadas så pass allvarligt att de måste uppsöka en akutmottagning. Bara under de senaste veckorna har två flickor, 7 och 17 år, dött i ridolyckor.

Inom fotboll och utförsåkning skadar sig fler, men inom ridningen är skadorna allvarligare. Det handlar främst om krosskador och frakturer, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Barnolycksfallsfonden. På tredje plats kommer stukning och vrickning och sedan hjärnskakning som förkommer i 11 procent av fallen. Två tredjedelar av skadorna uppstår på grund av att ryttaren ramlat av hästen.

Enligt Ulf Wilken, säkerhetsansvarig på Ridsportförbundet, arbetar man aktivt med säkerheten, främst genom utbildning och att öka medvetenheten om vilken säkerhetsutrustning som finns.

– Oftast när det sker en allvarlig olycka ser jag när jag går in i efterhand att det legat någon form av slarv eller underlåtenhet bakom, antingen i hanteringen av hästen eller i utrustningen.

De två senaste olyckorna är väldigt ovanliga i sitt slag. I fallet med 7-åringen skedde den under en ridlektion inomhus i ett ridhus med en ledare som gick bredvid hästen. Flickan hade både ridhjälm och säkerhetsväst men trampades så illa av hästen efter att hon ramlat av att hon avled. 17-åringen red själv i ett ridhus och man vet fortfarande inte vad som orsakade olyckan. De flesta olyckorna sker däremot utomhus när ryttaren rider ensam eller två och två, utan ledare eller instruktör.

På 1970-talet fanns det 70 000 hästar i Sverige. I dag finns det 280 000. Antalet olyckor har dock inte ökat proportionerligt med sportens utbredning, säger Ulf Wilken. Han ger två förklaringar: Dels beror det på att allt fler använder sig av säkerhetsutrustning som också har utvecklats till det bättre. Dels har det att göra med att aveln har resulterat i mer lätthanterliga hästar med högre ridbarhet än tidigare.

– Jag vill inte ducka för att vi har en del allvarliga skador, men det ser bättre ut än tidigare, säger Ulf Wilken.

Många olyckor uppstår på grund av att hästen har blivit rädd eftersom den är ett flyktdjur. Göran Dalin, föreståndare för hippologutbildningen på Sveriges lantbruksuniversitet och ordförande i Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott, anser att man måste vara noga med att träna hästar så att de fungerar i olika miljöer, och att vara noga i matchningen mellan ryttare och häst.

– Det finns hästar som aldrig slutar vara nervösa, de ska aldrig sättas i händerna på nybörjare. Hästsport är ingen ofarlig sport. Det är höga hastigheter och stora krafter.