Naturligt inte alltid bäst

Text:

Kampen om de ekologiska julskinkorna har varit hård i år. Naturligt, utan tillsatser, är det dominerande matmottot. Äkta vara ska det vara. Jakten på det ursprungliga och rena tar sig ibland smått absurda uttryck.

Så är de också tacksamma att driva med, de livspusslande typerna med dubbeldiagnos. Klimatångest och äkthetsparanoia. Ingen vara hamnar i deras kundkorg utan att ha skannats noggrant på misstänkta e-nummer, konserveringsmedel och onödiga tillsatser.

I samma anda har genmodifierade grödor utmålats som ett av de största hoten mot mänskligheten. Tidigare i år blev det skandal i Storbritannien sedan det avslöjats att både kött och mjölk från klonade kossor hamnat på brittiska middagsbord.

Men förr eller senare vänder alla trender. Nu finns det tecken som tyder på att vi kan vara på väg mot en ny tid, där naturligt inte är bäst per definition.

Enligt en ny rapport från brittiska livsmedelsverket finns det inga egentliga skillnader mellan vanligt kött och det som kommer från klonade kor. Vissa forskare går så långt som att hävda att GMO-grödor kan vara en del av lösningen på världssvälten. Med hjälp av den moderna gentekniken kan stapelvaror som säd och riskorn göras mer livskraftiga så att de bättre klarar av extrem torka eller översvämningar.

I Göteborg håller forskare på Chalmers på att odla konstgjort kött i provrör. Målet är att ta fram en produkt som liknar ett kycklingbröst eller en biff. Det må låta galet, men då måste man komma ihåg att den storskaliga köttproduktionen slukar enorma energiresurser och släpper ut mängder av koldioxid, samtidigt som växande befolkningar efterfrågar mer och mer kött.

Det är något att tänka på när man karvar i den där griljerade skinkan. Om några år kommer den kanske inte från en glad gris, utan från ett provrör i en fabrik.

Årets ord: Arbetslinjen. Moderaternas favoritord tog sig hela vägen in i folkhemmet. Tänk vad lite avföring i ett trapphus kan göra.