Säg det med skägg

Text:

Den manliga ansiktsbehåringens aktiekurs har åkt bergochdalbana genom historien. I det antika Mellanöstern var skägget så högaktat att man kunde låna pengar med det som säkerhet.

Andra har tyckt det är luffigt och försökt förbjuda det. Peter den store instiftade till exempel en speciell skäggskatt.

Sannolikt är skägget ett av våra äldsta kommunikationsverktyg. Varje strå har en politisk poäng, var haka en agenda. Skägget går inte att separera från sitt socioekonomiska sammanhang. Pagrotskys extreme makeover till »Sagan om ringen«-dvärgen var ju egentligen menat som en hemgift åt kulturkoftorna. Och vad vore Hitler utan mustaschen med samma namn? Eller Marx, Lincoln, bin Ladin, Per Gahrton?

Det senaste inom budskapande behåring kommer från de vanligtvis så välrakade talkshowprofilerna David Letterman och Conan O’Brien. Under två månaders författarstrejk har farbröderna hållits borta från etern. Nu är de tillbaka, men aktar sig noga för att framstå som brytare av den populära strejken. De har klargjort sitt stöd för författarna, och väljer likt Saddam i jordhålan att protestera medelst skägg.

Och det verkar få gehör. Lettermans uteliggarkrans satte häromdagen sin odlare i skymundan när självaste borgmästaren besökte programmet och överräckte New Yorks stadsnyckel med orden »den är till ditt skägg«.