Vad hette du, sa du?

Text:

Den senaste tidens märkliga avslöjanden om skatteflyktingar vänder blickarna mot miniatyrlandet Liechtenstein. 30 000 invånare lever gott i bergen mellan Österrike och Schweiz. Bankväsendet dominerar sysselsättningen: 1 400 av liechtensteinarna jobbar där.

Fursten, som är sexmänning med svenske kungens far, äger storbanken LGT som liksom landets andra banker har en rigorös sekretess. Fursten håller dörren till landet ordentligt stängd för nyfikna utländska myndigheter: han vägrar samarbeta med andra länder och lämna ut namn på misstänkta fifflare.

Tyskland, som anade att minst tusen förmögna tyskar gömde undan sköna tyska skattepengar, fick en dag nog och övertalade en bankanställd att sälja några av de topphemliga kontouppgifterna. Eller om det var bankmannen själv som erbjöd sig, nåväl, han fick 40 miljoner kronor för jobbet.

På listan fanns den tyske bankchefen Klaus Zumwinkel, han hade själv gömt undan privata pengar i LGT. För honom blev det omedelbar sorti. Men fler huvuden kommer att rulla i denna skandal.

Ett hundratal svenskar visade sig också finnas på de stulna listorna och svenska skatteverket har nu börjat utreda misstänkta skattebrott. Den svenska skattechefen Mats Sjöstrand påstod häromdagen att han visserligen inte betalat för de här namnen, men han utesluter inte att han kan göra det framöver. Vad Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anser om verkets delaktighet i denna härva kan ni läsa i veckans Fokus.

Nu sitter fursten där i sitt sagoslott under tunga släktporträtt i olja och ser hela världen sätta onda ögat på hans lilla rike.

Vad fursten heter, jo (tar sats):
Furst Johannes ”Hans” Adam II. Ferdinand Alois Josef Maria Marko d’Aviano Pius von und zu Liechtenstein, Herzog zu Troppau und Jägerndorf, Graf zu Rietberg.

(Pew.)