Helt rätt med vett och etikett

Text:

Magdalena Ribbing är en rätt cool katt. Jag kan villigt erkänna att jag som trogen läsare av hennes frågelåda tänkte en del på hur jag skulle föra mig under lunchintervjun på Sturehof. Inte smaska, slafsa eller göra något annat etikettsmässigt faux pas. Men det visade sig rätt snabbt att min ängslan var obefogad. Ribbing var vänligt relaxad och det kändes inte alls som om hon bevakade mitt tuggande och min servetthantering, tvärtom.

Jag och tecknaren Jane Bark fick också lära oss ett och annat, som att det är helt onödigt att nicka mot den man skålar med. Ni vet den där lätt töntiga, knappt märkbara böjen på huvudet åt alla som sitter vid samma bord. Helt meningslös om ni frågar Ribbing.

What else. Jo, den fråga hon är mest trött på är den ängsliga ”är det okej att ha röd klänning som bröllopsgäst eller signalerar det att jag fulat mig med brudgummen?” Att kvinnor skulle uttrycka någon sorts sexuell kod med hjälp av färgvalet på klänningen är bara nys. Ribbing själv har forskat lite i den historiska bakgrunden och har inte funnit att det finns ett ursprung i någon annan kultur. Däremot drar hon sig till minnes att hon sett en gammal Hollywoodrulle (typ Borta med Vinden eller liknande) där en gammal flamma till brudgummen dyker upp i röd klänning och ställer till besvär. Så, rött är rätt. Även på bröllop.