Reinfeldts nya lucka

Text: torbjörn nilsson

Foto: Scanpix

Det spelar ingen roll om det är på ABF eller i riksdagshuset. Bland socialdemokratiska politiktuggare har det vuxit till en självklar tes: Det är i Stockholm som valet 2010 avgörs.

När moderaternas profilpolitiker och finansborgarråd Kristina Axén Olin avgick i veckan är det inte bara en fråga för stockholmarna. Det handlar om huruvida Fredrik Reinfeldt ska lyckas med det han satt som mål för sitt partiledarskap: att vinna två riksdagsval i rad.

Stockholm är speciellt som politisk spelplan. Där bor en femtedel av landets väljare. Och det är inte vilka väljare som helst. De politiskt trendkänsliga tjänstemännen är nämligen överrepresenterade i huvudstaden.

Valet 2006 avgjordes, enligt Statistiska centralbyråns stora valanalys, av en högervind som blåste över Sverige. Valforskaren Henrik Oscarsson beskriver tjänstemännen i Stockholm som särskilt känsliga för den sortens svängningar.

– Ny forskning visar att det är i de grupperna effekterna blir störst när ett parti lyckas svänga en debatt som moderaterna gjorde med utanförskapsbegreppet. Det var alltså dessa väljare som bytte block i förra valet och som avgjorde. Och det är bland de grupperna som framtidens strider på väljararenan står, säger han.

Han menar också att Stockholms lokala och regionala politik har en medial betydelse som saknar motsvarighet. Exponeringen är stor, politikerna i Stockholm blir profiler i hela landet.

– Kristina Axén Olin är mycket mer känd för göteborgarna än de ledande regionpolitikerna i Västra Götaland, säger han.

De borgerliga partierna har ett starkt grepp om Stockholm efter valet 2006. Förra socialdemokratiska statsrådet Carin Jämtin har fått intern kritik för att vara osynlig i sin nya roll som oppositionsborgarråd. Samtidigt som socialdemokraterna har bra opinionssiffror i övriga landet är det fortfarande borgerlig majoritet i mätningarna i Stockholm.

Men Kristina Axén Olins avhopp avslöjar hur svårt moderaterna har haft att få ett stabilt styre i både staden och länet.

Den gamla profilen Chris Heister försvann för inte så länge sedan från landstinget till landshövdingsuppdrag. Mikael Söderlund, stadsbyggnadsborgarrådet och påläggskalven, meddelade nyligen att han lämnar politiken.

Både Axén Olin och Söderlund var de i särklass mest populära och kända moderaterna bland stockholmarna. Det visade en opinionsundersökning från Synovate i höstas. Nu när båda försvinner står partiet plötsligt utan riktiga profiler i valkretsar som har stor betydelse för riksdagsvalets utgång.

Stockholm har fram till nu varit en tröst för statsminister Fredrik Reinfeldt och partisekreteraren Per Schlingmann när de läst väljarundersökningar. I onsdags, när Axén Olin plötsligt gav socialdemokraterna en andra chans i huvudstaden, var de båda på resa i världen. Kvar att kommentera händelsen stod ombudsmannen Sverker Eriksson.

– Det här kommer ta tid att smälta, sa han till Svenska Dagbladet.