Republik – nej tack

Text:

Republikanska föreningen kämpar i motvind. Hela medie-Sverige rustar för bröllop och bunkrar material i travar, snabbutbildar reportrar i Bernadottefamiljens historia och vässar sina skarpaste krönikörer. Klassikerna Svensk Damtidning och Hänt Extra har nyligen fått en modern utmanare, en ny specialtidning med fokus på ja, just det: kungahuset. Tidningen Queen har hårdlanserats med sin slogan »inget kungligt skvaller – bara nyheter«.

Den granskande journalistiken tar fortfarande omvägar kring statschefen och hans hov. För att de inte skulle tåla en granskning? Eller för att det är fredad zon? Eller för att publiken inte vill se mer än glittrande diadem och frasande långklänningar?

På nationaldagen kröntes så SVT:s specialsajt om kungahuset. Inte heller där kommer den granskande journalistiken att regera, slår SVT-chefen Eva Landahl helt öppet fast.

Samma dag utsåg också Republikanska föreningen Årets republikan vid en ceremoni på Mynttorget i skuggan av Kungliga slottet i centrala Stockholm. Om det var trångt i åskådarbänkarna? Skulle inte tro det. En ensam ordförande, Hillevi Larsson (s), i talarstolen och ekande tomma stolsrader på det knaggliga agitationstorget.

Folket satt väl hemma och viftade med svenska flaggor, klickade runt bland sina favvo-klipp på SVT:s nya royalsajt, läste glansiga magasin med nyheter – inget skvaller – och drömde om en bal på slottet. Och det där TT-telegrammet som borde komma.