Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

En unik sportåsikt

OS-analyserna spretar och presstödsvännerna ler. Victoria Svensson kan rädda Svenska Dagbladet.

En gång i tiden kallade politrukerna det för Göteborgsanda, det att en stark lokal samförståndsanda präglar mindre orter. Numer tränger sig alla i den politiska mitten, oavsett folkbokföringsadress.

Starkast är kanske likriktningen i medierna. Löpsedlarna, rubrikerna, ja också de uttalat unika åsikterna tycks påtagligt ofta producerade med karbonpapper.

Men i den färska OS-rapporteringen går det kanske att skönja ett trendbrott. Plötsligt tolkar de två morgondrakarna nyheter på olika sätt.

När den skadade hopparen Christian Olsson hoppade in som fanbärare skrev Dagens Nyheter att hoppet om en comeback lever. Svenska Dagbladet konstaterade krasst: ett avsked.

När svenska fotbollslandslaget kraschade mot Kina skrev Dagens Nyheters Johan Esk »Våga Vägra Vickan«. Att sätta veteranen Victoria Svensson på bänken ansåg han vara den enda lösningen.

Jan Majlard på Svenska Dagbladet gjorde en lite annan bedömning. »Bara Vickan kan rädda Sverige«, löd rubriken. Hon är den enda i laget som äger »allsidiga kvaliteter«, menade Majlard.

I höst landar frågan om framtidens presstöd – särskilt då Svenska Dagbladets – på riksdagens bord. Lobbyisterna har haft ett hårt år både i Bryssel och i Stockholm.

Nu har de plötsligt fått nya argument. Nu när de stockholmska morgontidningarna onekligen gör olika val.
Intresset ljuger aldrig, sa politrukerna en gång i tiden.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera