Historien upprepar sig

Text: Martin Ahlquist

Återigen har en dödlig tragedi utspelat sig på en skola. Minst nio unga människor dog när en elev öppnade eld med sin pistol i Kauhajoki, 22 mil från Umeå.

Hur kunde det hända, hur kan en ung labil person ha tillgång till vapen och kan det hända också här i Sverige är frågor som surrar i det allmänna medvetandet. Redan i april 2007, i samband med skolskjutningen på Virginia Tech i USA, skrev Fokus reporter Lisa Bergman om tillgången på vapen i Sverige. Artikeln om de 140 000 handeldvapen som är i omlopp har återigen blivit kusligt aktuel.

Historien upprepar sig också i form av finanskrascher. I veckans nummer förklarar vi varför just den finansiella sektorn med jämna mellanrum havererar och drar med sig resten av ekonomin i fallet. Varför tillåts svansen vifta på hunden?

Vi tar också ett grepp på förlagsbranschen och de nya författarna. Om du har vägarna förbi Göteborg och bokmässan i helgen så hälsa gärna på oss i vår monter.