Skön smärta med Bildt

Text: Jonatan Fried

Carl Bildt är tveklöst en av Sveriges skickligaste politiker när det kommer till att hantera journalister. I intervju efter intervju lyckas han vrida till sig initiativet och undvika de svåra frågorna. Nu senast i bråket med Rapport om huruvida uppgifter ihopsamlade av FRA kan hamna i händerna på diktaturer.

[[Carl_Bildt|Carl Bildts]]  metod är lika förutsägbar som skoningslös: När det kommer en svår fråga skjuter han in sig på någon detalj, som må vara hur irrelevant som helst, anklagar reporten för att vara dåligt påläst och håller sedan en monolog om sin egen förträfflighet.

Det konstiga är att han aldrig blir avfärdad som arrogant buffel. Istället får han förekomma som expertkommentator, snarare än politiker, i typ alla frågor som finns. Journalisterna verkar ha någon sorts masochistisk dragning till de skorrande r:en i orden »ni får vara bättre pålästa«.

Även ministern själv njuter av denna mediala katt och råtta-, eller snarare orm och kanin-lek.

»Jag [är] övertygad om att han tycker det är roligt att dribbla bort journalisterna när han inte känner för att svara«, säger lördagsintervjuaren Tomas Ramberg i en artikel Fokus tidigare skrivit om saken.

»Jag minns att medarbetare till Carl Bildt några dagar efter sändningen kom fram till mig och tackade för ytterligare tre procents väljarstöd.« Säger Lars Adaktusson i samma artikel.

»Den stora storyn har försvunnit i en semantisk diskussion« säger Rapports Morgan Olofsson till SR Medierna.

Det finns dock en intervju med Bildt där han tappar bort sig totalt. Det är Fredrik Johnsson som i p3 PKK anklagar honom för att vara feg som inte deltog i kriget i Bosnien. Missa inte denna moderna klassiker.

Att döma av Bildts sätt att hantera frågan får man nog anta att uppgifter från FRA visst kan hamna hos diktaturer (även om själva kontakten mellan länderna sköts av någon annan myndighet).

Men fråga inte utrikesministern om saken, såvida du inte tänder på att bli förnedrad i riksradio.

i-huvudet-pa-bildt.jpg

I huvudet på en minister.

Läsvärt i ämnet är Isobel som påpekar det positiva i att även SVT utsätts för granskning. Och så klart allas vår bloggarminister själv.