Alexandra Pascalidou om upploppen i Grekland

Text: Lisa Bergman

Foto: Scanpix

Hur kommer det sig att en isolerad händelse har utlöst sådana våldsamma och ihållande protester?

– Många unga kan identifiera sig med den mördade pojken, som var en vanlig, skötsam kille från medelklassfamilj. Dessutom finns en uppdämd ilska bland allmänheten över att poliskåren är så inkompetent, dåligt utbildad och korrumperad – i Grekland kan du betala dig fri från vissa anklagelser. Sedan tillkommer missnöjet med det politiska och ekonomiska läget i landet.

Hur brett är stödet bland allmänheten för protesterna?

– De våldsamma protesterna har inget stöd alls bland befolkningen. I Grekland är demonstrationer och kravaller vardagsmat, men det finns ingen acceptans för den vandalisering som pågår nu.

Men hur kommer det sig att det har blivit sådana breda demonstrationer och generalstrejk?

– Folk är enormt trötta på att det politiska etablissemanget som lider av samma problem med korruption som polisen. Parallellt med kravallerna pågår massiva demonstrationer på grund av missnöjet med det politiska etablissemanget och den ekonomiska politiken. Varken facket eller oppositionen sympatiserar med våldsamheterna, men man utnyttjar tillfället att protestera mot regeringen.

Vilken betydelse har finanskrisen för den politiska situationen?

– Finanskrisen har satt tydliga spår i den grekiska ekonomin men man har klarat sig relativt bra jämfört med övriga Europa. Dessutom finns en utbredd svart marknad, en paraekonomi, som gör att personers privatekonomi inte kollapsar även om den offentliga ekonomin gör det.

Du har daglig kontakt med grekiska politiker, journalister och vänner. Vad säger de?

– Alla är frustrerade och uppgivna, få vågar hoppas på en förbättring. De politiska dynastierna Karamanlis och Papandreou som turats om att styra i decennier kommer att fortsätta som vanligt när protesterna är över.

Det finns tydliga paralleller till kravallerna i Frankrike 2005, men vilka är skillnaderna?

– Viss inspiration kommer säkert därifrån, men till att börja med är våldsprotesterna inte begränsade till invandrarungdomar i utsatta förorter utan det är ungdomar från alla samhällsskikt, och protesterna sker i stadskärnorna. Sedan är de efterföljande demonstrationerna mycket bredare – hela det grekiska samhället är i uppror.

Hur påverkar den politiska oenigheten situationen?

– Den är förödande. Medan regeringens krismöten avlöser varandra, har opposition och fack vägrat samarbeta med regeringen och hittills bara ägnat sig åt att plocka politiska poäng på krisen. Precis innan oroligheterna inleddes visade opinionsundersökningar att oppositionspartiet Pasok gått framåt så nu hoppas de att regeringen ska falla. Å andra sidan finns det konspiratoriska greker som tror att det är regeringen själv som regisserat kravallerna.

Hur kan man tro det?

– Regeringen har drabbats av en rad uppslitande korruptionsskandaler, och nu riktas uppmärksamheten mot gatuprotesterna i stället.

Hur skulle situationen kunna lösas?

– Polisen måste få stopp på våldsverkarna, samtidigt som fredliga demonstrationer tillåts fortsätta. I ett längre perspektiv handlar det om att hela det grekiska politiska systemet måste genomgå en rening där man rensar ut korrupta politiker och poliser. Demokratin måste återerövras från början.

Vilken betydelse har det att Grekland är en relativt ung demokrati?

– I Grekland kan inget av den svenska stabiliteten, offentlighetsprincipen och omutliga statsapparaten tas för givet. Till och med din rösträtt betraktas som en förhandlingsbar handelsvara, »rösta på mig så får din son ett jobb«. Å andra sidan har grekerna ett mod och en inre kraft som gör att man vågar och orkar protestera – man litar inte blint på att staten ska ordna allt.

Detta har hänt

Lördagen 6 oktober sköts en 15-årig pojke ihjäl av grekisk polis i samband med att ungdomar kastade sten i Aten. Händelsen i veckan har spritt sig över hela landet; polisstationer och tv-stationer har ockuperats och omfattande förstörelse har ägt rum. Allmänheten har genomfört massdemonstrationer, oppositionen har krävt regeringens avgång och på onsdagen utbröt generalstrejk.