En värdig mottagare

Text: Martin Ahlquist

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade hört talas om Anita Dorazio innan arbetet med Året svensk började direkt efter sommaren. Däremot är vi nog rätt många som berörts av bilderna från de hemliga kliniker som ofta är den enda möjlighet till vård för gömda och papperslösa flyktingar.

Utnämningen Årets svensk ska enligt kriterierna gå till en person som gjort något utöver det vanliga. Det är svårt att tänka sig en person som på ett tydligare sätt uppfyller det kravet. Anita Dorazio hade ingen medicinsk utbildning och inga pengar, men väl en vilja av stål. Under 2008 har hennes 13-åriga arbete med flyktingklinikerna lett till en grundlig debatt om mänskliga rättigheter och flera landsting har ändrat sina regler för vilken vård som alla ska ha rätt till. Lisa Bergman och fotografen Casper Hedberg har varit med en kväll på kliniken och resultatet kan ni se på sidan 22 och framåt.

Stort tack till juryn som består av Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe, Jens Lapidus och Annika Åhnberg. Tack också till alla läsare som varit med och hjälpt juryn genom att nominera personer till utnämningen.