Kris eller utveckling?

Text: Elsa Westerstad

»I dag är medieföraktet i Sverige lika stort som politikerföraktet.«

Sofia Mirjamsdotter på mediebloggen Same same but different drar slutsatser av den våldsamma Liza Marklund-debatten. Den som pågick i månader i bloggsfären och först den senaste tiden växt till en infekterad varböld i de traditionella medierna.

Åsikten att gammelmedia återigen har misslyckats i sin roll som samhällsgranskare och överlämnat den till bloggarna hörs gång på gång. Lika ofta klagas det på nätets ohämmade mobbningsjournalistik.

Men att döma av Publicistklub­bens panelsamtal som hölls i måndags, där ett antal publicister, reportrar och redaktörer bjudits in för att diskutera Marklund-affären, är det inte ett mediekrig vi beskådar – utan en positiv utveckling där bloggvärlden fungerar uppfordrande för de vanliga medierna. »Det är en stor demokrativinst vi ser«, sa Leo Lagercrantz, redaktör på debattsajten Newsmill.

Återstår att se om vi framöver kommer att blicka tillbaka på den här tiden som en medieålderns finniga pubertet, där de båda lägren kände lite på varandra för att slut­ligen para sig till perfektion. Får hoppas på det. Så vi inte sitter här med fullödig »Let´s Dance«-bevakning, virtuell pennalism och föraktets dåliga eftersmak.