Det stinker

Text:

Bild: MAGNUS HALLGREN/SCANPIX

Sopstrejken i Stockholm är över men den stora frågan förblir obesvarad. Hur i h*****e kan man tjäna 30 -35 000 på att hämta sopor? Dessutom med en arbetstid som tillåter att arbetsdagen avslutas med en lunch. Ja, jag vet. Det ÄR ett tungt jobb och det ÄR inte så trevligt alla gånger med illaluktande sopor som arbetsmiljö. Men försök förklara för vårdbiträdet som också lyfter tungt och som också får stå ut med obehagliga dofter varför hon, för det är nästan alltid en hon, bara ska få en halv sophämtarlön.

Nej, förklaringen måste sökas på annat håll. Jag diskuterar med min vän fondförvaltaren. Han berättar att lönerna i hans bransch har mycket lite att göra med kompetens eller arbetsinsats. Men en fondförvaltare kan ta med sig kunderna till en annan arbetsgivare. Fondförvaltaren har »walking power« vilket är det i särklass effektivaste vapnet i en löneförhandling. Har sophämtaren också »walking power«? Svaret visar sig vara ja.

Det är den enskilde sophämtaren som har den gigantiska nyckelknippan som leder till alla soprum. Om han, för det är nästan alltid en han, surnar till, säger upp sig och tar med nyckelknippan blir det ett fruktansvärt jobb för sopentreprenören att skaffa nya nycklar.