Nu vet vi vad valet kommer att handla om

Text:

I dag blev det definitivt. Nästa års riksdagsval kommer att domineras av ekonomin och arbetslösheten. Och då menar jag verkligen totalt domineras. För med ett BNP-ras på 4,9 procent är Riksbankens försiktiga förhoppningar om en vändning i slutet av det här året redan hopplöst förlegade. Än så länge lever många på lånad tid, med konsumtionsmöjligheter uppumpade av skatte- och räntesänkningar. Men under året kommer lagda varsel att börja falla ut, och då blir krisen på riktigt.

För partistrategerna har jobbet nu blivit enklare – och svårare. De kan skrota arbetsgrupperna om skolan, vården och miljön, för vad valet kommer handla om är jobben, jobben och jobben. Nästa fråga blir då – vem gynnar krisen? Det enkla svaret är socialdemokraterna. De har historiskt gått bättre när valet handlat om arbetslöshet och ekonomi. Den här gången är läget dock annorlunda. För det första har regeringen, i [[Anders Borg]], en folklig och omtyckt rikshushållare. [[Tomas Östros]] har inte samma tyngd, och är osynlig i många viktiga debatter (som SAAB). För det andra så är statens finanser i god ordning, och Borg har möjlighet att blåsa på med offentliga utgifter. Då återstår a-kassan, som allt mer framstår som socialdemokraternas verkligt starka kort. Att [[Mona Sahlin]] inte lyfter fram den i debatten om SAAB framstår allt mer som ett enormt taktiskt misstag.