Devrim Mavi: Högern allt mer nationalistiska

Text: Devrim Mavi

Bild: Pangbild/Sunna Feministiskt initiativ

»Det är inte taktik«, säger [[Per Schlingmann]] om Moderaternas återkommande utspel om integrationspolitik. Det handlar inte heller om dolda agendor som medier vill göra gällande, för att »vilja komma åt en viss sort av väljare som annars röstar på Sverigedemokraterna« påpekar han. Nej, integrationsfrågan är viktig och det är sakfrågorna politiken måste diskutera, enligt Moderata partisekreteraren. Men, hur tänker han egentligen? För det är just de sakpolitiska förslagen under förra hösten och den här vintern som har fått många undra över Moderaternas svängning. Sakfrågor som till exempel: »svensktkontraktet« som senare bytte namn till det något mindre utpekande »startkontraktet«, förslaget om att ta ifrån människor deras svenska medborgarskap om de begår brott, förslaget om att begränsa och försvåra anhöriginvandringen, bara för att nämna några. Integrations migrationsminister [[Tobias Billström]] (M) har inte bara börjat prata allt grövre om invandrare och flyktingar utan han har också jobbat hårt för att förändra den svenska flyktingpolitiken till att bli mera restriktiv.

I dag när Socialdemokraternas nya partisekreterare [[Ibrahim Baylan]] och Moderaternas Per Schlingmann möttes för debatt för första gången var temat alltså integrationspolitik. De två partisekreterarna ledarna tassade runt varandra och frågan, mycket väl medvetna om att det är ett tag kvar till valet. Där stod de, de två männen, och ville ge intryck av att ha allt under kontroll. Och Schlingmann, han duckade duktigt. I stället för att för att svara på frågan varför Moderaterna har valt att gå på integrationsfrågan så hårt pratade Schlingmann om vikten av att alla ska ha samma chanser. Visst, vem är emot sånt?

I höstas sa Schlingmann att Moderaternas EU-kampanj ska vara nationalistisk, bara en sån sak. Jag tror inte att moderaternas svängning enbart kan ses som taktik för att ta röster från SD. Vad som är värre är att moderaterna nu sällar sig i samma led som den övriga europeiska högern. Alltmer glidande i sina svar, alltmer nationalistiska.

Devrim Mavi är chefredaktör för Arena.

Läs också PM Nilsson: Invandringen ingen stor valfråga.

Kolla på debatten.

Mer Devrim Mavi på Devrims blogg på Arena.