Redaktionsbloggen

Inget undgår juristen

Förr sysslade jurister med lagen. Men i vinter har alla spärrar släppt. Nu ska de synas överallt.

En läsare i Göteborg hörde i veckan av sig till riksdagen och klagade på tidningen Riksdag & Departement.  Den är inte tillräckligt neutral i tonen och har medarbetare som inte kan »bemästra journalistens frestelse att göra konster för läsaren«, skrev göteborgaren och bad om en återgång till katalogarior över interpellationssvar, utskottsbetänkanden och departementsskrivelser.

Den missnöjda läsaren är jurist. Naturligtvis. Han tillhör en yrkeskår van vid att ta allt större plats. Det är välkänt att komplexa juridiska strukturer och fluffigt formulerade lagar indirekt har styrt om en hel del politiskt ansvar – och därmed makt – till uttolkarna, juristerna. Men senvintern 2009 nöjer de sig inte längre med det. Nu vill de vara med överallt.

Nyligen försökte en samling jurister omdefiniera svensk tv-underhållning med serien »Advokaterna« i TV4. Det gick så där. Tittarframgången uteblev och TV4 blev anmält till Granskningsnämnden för att otillbörligt ha gynnat den firma där alla seriens advokater jobbade. Småfiffel med indirekt marknadsföring på bra sändningstid. Jo, jurister kan sådant också.

Snart får vi också höra de juridiskt skolade ta ton i historien om Konstfackstudenten som fejkade en psykos och nu riskerar fängelse. Var det konst, eller brott eller både och? Kulturdebatten om frågorna har sedan länge kört fast, men advokaterna kommer garanterat att ge ett svar.

Ty inget är dem längre främmande.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera