»Vi behöver fler bostäder«

Text: Claes Lönegård

Varför är ni så bra på integration?

– Jag ska inte säga att det finns ett ointresse, men däremot ser inte Knivstaborna i gemen invandrarna som något speciellt. Man uppmärksammar inte dem som något problem. Vi har inget bostadsområde där invandrarna är koncentrerade, som i Malmö till exempel. På det sättet blir det lättare att smälta in. Och sen är vi givetvis gynnade av förutsättningar som vi själva inte råder över. Vi är en del av landet där det är låg arbetslöshet och vi har goda kommunikationer till Stockholm, Uppsala och Arlanda. De grundförutsättningarna gynnar också invandrargrupper.

Finns det samma attityd hos politikerna, att ni inte har någon speciell politik gentemot invandrarna?

– Ja, vi återspeglar ju befolkningen, så det tror jag är en av grunderna. Sen betonar vi att de nätverk som finns i kommunen – föreningsliv, politiska partier, idrottsrörelser, hembygdsföreningar, näringsliv – ska involveras i flyktingmottagandet.

När ni nu är så bra på integration, varför tar ni emot så få flyktingar i förhållande till er storlek?

– Det hänger ihop med att vi har ont om bostäder. Vi gjorde en viktig aktivitet för ensamkommande flyktingbarn när vi köpte en fastighet. Det var lyckat. Ibland finns det ju grannar som försöker förhala den typen av beslut. De här bostäderna är inga bra långsiktiga bostäder utan ett första steg in. Får vi omsättning på bostäderna så kan vi ta emot ganska många flyktingar.

Tycker du att nyanlända flyktingar ska få bosätta sig i vilken kommun de vill?

– Ja, absolut. Det har vi moderater hävdat hela tiden. Däremot ställer vi höga krav på att flyktingarna ska medverka till att komma in på arbetsmarknaden. Det är oerhört viktigt. Jag tror att det är en fördom att invandrare vill bosätta sig på ställen där de har svårt att hitta arbete. De flesta invandrare är oerhört ivriga att få en inkomst. Jag känner ju många av dem. Speciellt ungdomar är verkligen inte den typen som vill ligga samhället till last. De drömmer om att bli stora företagare och åka BMW 700-serien.

Finns det något ni skulle kunna bli bättre på?

– Just nu är ju allt upp och ned med konjunkturprognoser, men jag hoppas det snart är över. Då kommer vårt samhälle och vår demografiska profil i landet se ut så att vi i stället måste locka hit arbetskraftsinvandring. Vi måste konkurrera med länder som Spanien och Irland och andra länder som behöver mycket arbetskraft.

Mer ur reportaget: Den småländska modellen, LarsÅke Magnusson: »Vi vinner nog inte nästa år«.

Läs mer: Bäst på integration 2007, Bäst på integration 2008, Fler rankningar