»Vi vinner nog inte nästa år«

Text: Claes Lönegård

 Varför är ni så bra på integration?

– Man hade kunnat gissa att det skulle se annorlunda ut i år eftersom vi har den högsta arbetslösheten i hela Jönköpings län. Men jag tror att mycket ligger i att vi har haft en mycket målmedveten SFI-undervisnig som har lett till att många människor som kommer till Gnosjö, både invandrare och flyktingar, får en bra start. SFI:s arbete här i Gnosjö ligger i framkant. Jag pratade med en grannkommun i dag. Där startar man ett projektarbete för att lära människor med invandrarbakgrund det mest basala, som att leva i en svensk kommun. Det finns redan i dag i vårt SFI-arbete.

Skulle er modell också fungera i storstäderna?

– Jag vet inte. Mycket hänger på nätverk mellan utbildare, offentlighet och näringsliv, där man ser möjligheter i invandrare, inte problem. Där tror jag den lilla kommunen som Gnosjö har en fördel jämfört med större städer. Just det nätverket som har funnits sedan långt tillbaka, den så kallade Gnosjöandan, där man bryr sig om varandra och där man tar tillvara på möjligheter ligger bakom en del av det här. Vi ser till exempel vad som händer uppe i Södertälje. De har ett jättebra integrationsarbete men segregationen blir större i och med att det är så många utan arbete.

Påverkar finanskrisen ert integrationsarbete?

– Jag det gör det. Fler personer blir utan arbete och då drabbas även dem som är utrikes födda. Den sociala samvaron som ett arbete innebär riskerar att försvinna när du blir arbetslös. Därför startade vi i förra veckan mötesplatser där människor som är arbetslösa får komma och träffa andra arbetslösa, men också träffa utbildare och delta i aktivitetsåtgärder. Och där tror jag att vi som liten ort återigen drar fördel.

Blir det ändå inte de med utländsk bakgrund som först blir av med jobben?

– Absolut, det finns en stor risk för det. Men vi vill försöka motverka det på något vis. Det gör vi genom att ge dem en bra start i samhället med utbildning i samhällskunskap. Även när vi har en hög arbetslöshet så är människorna inte anonyma på en liten ort, det motverkar utanförskap och isolering.

Vinner ni integrationsrankningen även nästa år?

– Nej, jag tror inte det. Jag tror att när marknaden börjar vända ned så vänder den fortare i Gnosjö. Det har vi erfarenhet av från den förra krisen.

Mer ur reportaget: Den småländska modellen, Göran Nilsson: »Vi behöver fler bostäder«.

Läs mer: Bäst på integration 2007, Bäst på integration 2008, Fler rankningar