Projekt makten och öppenheten

Världen förändras, och politiken med den. Nu drar Fokus, makthavare.se och Joakim Jardenberg i gång ett projekt där vi sätter sökarljuset på öppenhet, attityder och arbetsmetoder hos myndigheter och makthavare.Bakgrunden är att vi vill spela en roll i utvecklingen av demokratin och dess institutioner i den nya världen. Vår utgångspunkt är att demokratin stärks av ett fritt informationsutbyte, men att det går långsamt för maktapparaten att ta till sig de möjligheter som vår tid ger.

Projektet tar avstamp i Almedalen och löper fram till valet 2010. Vi kommer att granska både myndigheter och makthavare, peka på svaga punkter och lyfta fram goda exempel.

Konkret handlar det om att vi nu sätter i gång med två granskningar, en av ett antal myndigheter och en av ett antal makthavare. Under Almedalsveckan kommer makthavare.se med Joakim Jardenberg i spetsen intervjua ett antal personer, samla idéer och värva folk som vill vara med (så här skriver Joakim).

Vi efterlyser nu ett antal förslag till granskningar och/eller databearbetningsprojekt som leder till ökad öppenhet och information om vad våra makthavare sysslar med och har fattat beslut om. Har du idéer, eller vill vara med mycket eller på ett hörn, mejla makten@makthavare.se så bjuder vi in dig till vår gemensamma arbetsyta.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!

8 comments

  • […] som Stockholms Handelskammare också driver hårt, liksom flera enskilda initiativ som nätverket Makten och Öppenheten eller privatpersoner som Peter Krantz i projektet OpenGov.se. Det finns dock en orm i paradiset, […]

  • […] att vi har fått verktyg att föra opinion med: och utvecklingen mot Gov 2.0 kommer nu vara ännu viktigare. Det kan bli en motrörelse: där den data som finns bör bli öppen nog för att alla ska kunna […]

  • […] Fullspäckad dag på Social media web camp och med över 50 sessioner (hittills) är det svårt att välja vad man ska gå på. Valde att först lyssna på Jonathan Sulo som pratade om molnet och bla gav en väldigt pedagogisk beskrivning över skillnaden mellan molntjänster och SAAS. När diskussionen efter 20 minuter blev för teknisk valde jag att lyssna på Jocke Jardenberg och projektet Makten och öppenheten. […]

  • […] Makten och öppenhet rivstartade som planerat under Almedalsveckan, men sedan kom sommartorkan i vägen. Vi insåg […]

  • […] Undrar vad som blir den stora snackisen i år? 1993 var det pigavdraget, 2003 Mauds Hitlerfadäs. Säkert är i alla fall att Almedalen har blivit en ständigt expanderande galax, med egna naturlagar och ett myller av små solsystem (okej, flummigt, men ni får förlåta en gammal SciFi-nörd). För Fokus del verkar det bli en toppenvecka. Vårt och fd Almedalsbloggens gemensamma projekt makthavare.se kommer att äga veckan (och där går det att följa det som händer för er som inte är på plats). Dessutom ordnar vi ett tungt seminarium tillsammans med Synovate, och lanserar på allvar projektet Makten och öppenheten. […]

  • […] en hel del bra input på vad som är på gång inom området. Inte minst det nystartade projektet ”Makten och öppenheten”. Saxat utdrag från […]

  • […] Fokus och Makthavare.se som står bakom projektet ”Makten och öppenheten” […]

  • […] intresserade att diskutera offentlig sektor och digital utveckling. Igår lanserade Jardenberg, tidningen Fokus och Makthavare.se projektet Makten och öppenheten som handlar om att sätta sökarljus på […]