Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

En av årets 355 köpdagar.

Aktuellt

Att köpa eller inte köpa

Regeringen vill att Sverige konsumerar sig ur krisen, samtidigt ordnas en köpfri dag. Det är inte lätt att vara konsument.

»Ho, ho, ho. Konsumera mera. Köp mer så blir du lyckligare«, hojtade den tomteklädda aktivisten som lyckats ta sig in i Gallerian under förra årets köpfria dag. Ironin verkade dock inte gå hem. Folk strömmade ur affärerna med fullproppade kassar.

Även i år har organisationen Adbusters proklamerat lördagen den 28 november som köpfri dag.

Men om det var svårt att hejda julshoppandet i fjol så lär det bli ännu tuffare i år. Handelns utredningsinstitut spår att decemberhandeln i Sverige ökar till 61,3 miljarder, eller 6 575 kronor per svensk. Det är, som vanligt, nytt rekord och detta mitt under en ekonomisk kris som beskrivits som den värsta sedan 1930-talet.

Orsaken är att finansminister [[Anders Borg]], i hopp om att väcka liv i köplusten, fyllt på svenskarnas plånböcker med skattesänkningar. Riksbankschef [[Stefan Ingves]] hjälper till med att i princip avskaffa räntan. Ytterligare eldunderstöd levereras av Kanal 5 som hårdlanserar serien »Ullared« som handlar om … ja folk som köper saker i en enorm köplada mitt i skogen. Rose-Marie och Kjell har slagit upp tältet på campingen och laddar för en riktig köpsemester. Rose-Marie försäkrar att förra årets inköp på 50 000 kommer att toppas i år.

Ingen kris här inte. Firma Borg och Ingves vs Adbuster: 1–0. Och Rose-Marie lär ligga bra till nästa gång regeringen delar ut Guldmedaljen För medborgerlig förtjänst.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera