Nobelt

Text: Calle Fleur

Minnesvärt

Nobelfesten har gett upphov till både skandaler och roligt skvaller. Några favoriter.

1. Knut Hamsun tafsar
Den store norske författaren Hamsun belönades med Nobelpriset i litteratur 1920. Han söp till ordentligt på banketten och orsakade tumult när han antastade nationalskalden och akademiledamoten Selma Lagerlöf. Hamsun daskade henne helt oblygt i baken och utropade: »Det låter som en klockboj!« Selma Lagerlöf bar nämligen en metallkorsett under klänningen.

2. Påpälsad pristagare tuppar av
Året därpå, 1921, utmärkte sig ännu en stor författare. Den då 77-årige fransmannen Anatole France väckte uppmärksamhet när han anlände till prisutdelningen iförd inte en, utan tre överrockar. Han avslutade dagen med att somna på podiet.

3. Friedman får skäll 1976
När nyliberalen Milton Friedman skulle ta emot ekonomipriset ur kungens hand reste sig en ung man upp, slet fram en banderoll ur frackärmen, blåste i en visselpipa och hojtade: »Krossa kapitalismen! Friedman go home!«

4. Fritt tolkad klädkod
Etiketten tillåter kanske inte utsvävningar, men vissa festdeltagare har utmärkt sig. Konstnären Carouschka Streijjfert chockade många när hon kom till festen iförd frack. Och ekonomipristagaren Vernon Smith klev 1992 in i Blå hallen med cowboyboots. Annars gillar medierna att fokusera på dekolletage. 1992 väckte Birgit Friggebos generöst urringade liv stor uppmärksamhet, liksom prinsessan Madeleines röda klänning 2002.

LISsvt

Inte bjuden?

Deppa inte. Det finns flera andra sätt att fira nobelfesten på:

1 Titta på tv. SVT storsatsar på nobelfesten i år, inte minst eftersom det är 50 år sedan kanalen började sända från Stadshuset.

2 Besök Nobelmuseet. Nobelmuseet i Stockholm firar nobelfesten med pompa och ståt. Entrén är gratis, guiderna är högtidsklädda och i kaféet serveras champagne.

3 Smygtitta på stjärnorna. De flesta gästerna bor på Grand Hôtel. Strosa förbi och se om du kan spana in någon av pristagarna.

LISewa

Bordsplacering

Koordinatorn Ewa Falkenberg har ansvarat för bordsplaceringen vid nobelfesten i tio år. Här listar hon några utmaningar.

1. Antalet gäster. Det är nästan 1 500 gäster som ska få plats och trivas.

2. Sjukdom. En riktigt otäck utmaning. Om någon blir sjuk kan man behöva placera om flera bord. Placeringen avgörs av särskilda rangordningar, så man kan inte stoppa in folk var som helst.

3. Missnöje. Sekreterare i olika kommittéer avgör inbördes placering. Vi kan till exempel inte hålla koll på 200 fysiker – vem som ogillar vem, och så vidare. Vid honnörsbordet avgör hovets rangordning vem som sitter var. Det är klart att någon alltid blir missnöjd.

4. Säkerhet. Varje inbjuden person får ett särskilt kodnummer och ett personligt entrékort. Ett omfattande arbete krävs för att få det att fungera.

Nobeltrivia

Visste du det här om kalaset?

1. Dukningen till banketten är krävande. På de drygt 60 borden ryms 470 meter linneduk, 10 000 bestick, 5 000 glas och 7 000 delar från den särskilda nobelservisen.

2. Maten är sådär. Med runt 1 300 gäster är den ofta lite ljummen, om man inte sitter vid honnörsbordet vill säga. Vinerna är däremot utsökta och fler än en brukar bli på lyran.

3. Det finns få toaletter i Stadshuset.
Toalett­köerna blir därför enorma, särskilt som det är en generell regel att ingen reser sig från bordet innan middagen slutar.

4. Fest hela natten. Bäst drag brukar det vara på efterfesten Nobel Night Cap, som håller på till tidig morgon. I år hålls festen, som bland annat är sponsrad av Koskenkorva Vodka, på Karolinska institutet.

5. Det är kallt. För att blommorna ska hålla sig fräscha sänks temperaturen i Blå hallen. Av denna anledning rekommenderas sjal för damer med bara axlar.