Trollskt

Text:

Bild: Moomin characters

Favoriter

Cita Högnabba är pressråd på Finlands ambassad. Här listar hon sina personliga favorit­karaktärer i Mumindalen.

Snusmumriken, vill ut i världen och söka nya äventyr. Han vill inte stanna för länge på samma plats, även om han ofta påstår att han vill leva ett lugnt liv.

Lilla My, som är busig men inte elak och alltid vågar opponera sig – helt enkelt höras. Jag förbinder också alltid My med skådespelerskan Elina Salo, som har gett sin härliga röst till henne.

Tooticki, en lojal vän och klippa med lösningar på alla problem. Någon att luta sig mot. Ser kul ut med sin rödvitrandiga tröja.

Mumin i sammandrag

1945 Första boken »Småtrollen och den stora översvämningen«.

1950-talet Serien börjar gå i brittiska Evening News.

1960–1975 Toves bror Lars tecknar serierna.

1979 Mumin blir aktiebolag, Moomin Characters.

1980-talet Det kommer tv-filmer som tecknas i Japan.

2007 – McDonalds skapar kulturskandal i Finland när
Mumin ingår som leksak i Happy meal.

2010 Ny film med premiär i mars, »Mumin och kometen«, producerad i Finland, musik av Björk.

Mumins miljarder

Varken Tove Jansson eller brodern Lars som tecknade var så intresserade av affärer. Först 1979 bildades rättighetsbolaget, som Lars dotter Sophia nu är vd för. Enligt tidigare uppskattningar säljs produkter för 1,5 miljarder av licenstagare världen över. Böckerna har översatts till 40 språk.

Många vill vara med och suga ut det bästa av Muminfamiljen. Mumin har sitt eget museum och en temapark i Finland, och finns i alla upptänkliga former. Totalt finns 200 licenstagare, så skilda bolag som Silja Line, Arabia och Friggs. Dock inte Disney, de har fått nej.

Bullerbyn mot Mumindalen

Mumintrollet är fast förankrad i akademin. Boel Westin är professor i litteraturvetenskap på Stockholms universitet, och hennes doktorsavhandling handlade om Familjen i dalen. Hon har även skrivit två böcker om Tove Jansson. Fokus bad henne jämföra Astrid Lindgrens Bullerbyn med Mumindalen.

Skilda världar

I Bullerbyn finns en stark regelbundenhet, deras sysslor följer årstiderna. I Mumin bygger idén på att man bryter med det regelbundna.

Stilistik

Texterna är också skrivna på helt olika sätt, språket i Bullerbyn är klart och enkelt, det påminner om äldre tiders läseböcker. Mumin-böckerna har inte läsaren i fokus på samma uppenbara sätt. Här är världen komplex.

Flexibilitet

Berättelserna om Mumin bygger på att familjen kan förändras, folk flyttar in och ut, där finns en stor flexibilitet till skillnad från Bullerbyn där familjen är oföränderlig.

Identitet

Muminfigurerna är en universell spegel av oss själva. Här väcks frågor om identitet, och könet är inte alltid viktigt. Exempelvis hemulernas och Tootickis kön är oklart, här är identiteten inte fixerad som i Bullerbyn. Vissa hävdar att även Mumin är queer, och kär i Snusmumriken snarare än Snorkfröken.  Men det håller inte Boel Westin med om.