Kultur i veckan

Text:

DVD

Serien »Graven« var en av 00-talets dramatiska höjdpunkter i svensk tv. Därför var det säkert många som ratade »Morden« i höstas, övertygade om att uppföljaren inte skulle klara av en jämförelse. Men det gör den faktiskt.

»Morden«-boxen är ute nu.

Bok

Åsa Grennvalls serie­roman »Svinet« är en högspänd skildring av manlig psykopati och sadism, och den gränslöst hopplösa men djupt mänskliga otillräcklighet som gör det omöjligt för dem huvudpersonen plågar att göra sig fria från honom. Starkt.

Ute nu.

Webb

I stället för »Mad Men« pratar alla nu i stället om bloggen »Söderfamiljen«. Sedan den dök upp strax före jul har den blivit alltmer briljant i sin kirurgiskt träffsäkra drift med den samtida mjukismannen (illa dold karriärlystnad under polish av empati och småförvirrat samhälls­engagemang).

Hemsida här.

Bok

Susanna Alakoski har synts i varenda tidning under senaste veckan, hörts i radio, dykt upp i tv. Hennes debut »Svina­längorna« vann såväl kritiker som publik och förväntningarna på hennes nya bok är höga. Håller den samma nivå? Ja, det gör den.

»Håpas du trifs bra i fengelset« utkommer i dag, fredag.