Påskigt

Text:

Foto: Scanpix

Från halm-Judas till påskmöss

Fira judisk påsk med osyrat bröd eller byt ut påskharen mot en australiensisk »bilby«.

Italien
Påsken är den största helgen i det katolska Italien, förutom kyrkobesök står långa middagar i centrum av firandet. Under påskhelgen vallfärdar omkring en miljon katoliker till Rom. Höjdpunkten är påvens traditionella tal och välsignelse som hålls på Petersplatsen på påskdagen. Andra viktiga hållpunkter är Passionsmässan i Peterskyrkan på långfredagen och den efterföljande Golgataprocessionen som startar från Colosseum.

Brasilien
På påsk­afton hålls minikarnevaler för att fira slutet på den katolska fastan. Vanligt är också att göra halm­figurer som ska föreställa Judas, den apostel som ska ha förrått Jesus, hänga upp dem på gatan och slå sönder dem.

Israel
Pesach, eller den judiska påsken, firas till minne av uttåget ur Egypten. Pesach inleds vid första fullmånen efter vårdagjämningen och firas under sju dagar i Israel och i åtta dagar av judarna i diasporan. Pesach kallas även för det osyrade brödets högtid, vilket har sin bakgrund i att judarna var tvungna att hastigt ge sig iväg från slaveriet i Egypten utan att hinna jäsa brödet som de förde med sig. Till minne av detta äts ännu i dag osyrat bröd.

Australien
I Australien är påskdjuren haren och kycklingen utbytta mot ökenmusen »bilby«. I Sydney drar den årliga festivalen Sydney Royal Eastern Show närmare en miljon besökare varje år.

Ryssland
I den ortodoxa kyrkan är påsken årets största händelse. Traditionalister fastar innan, det vill säga avstår från kött, ägg och mejeriprodukter, och biktar sig inför prästen så att de kan delta i nattvarden. På påskafton proklamerar prästen Kristi uppståndelse. När fastan är över tar frosseriet vid. Ägg äts och ges bort som ett tecken på vänskap.

LISeric

Lid i toner

I månader har kyrkokörerna övat på sina musikaliska bibelberättelser. Kulturjournalisten Eric Schüldt listar de bästa passionspelen.

1. »Passio« eller mer korrekt »Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem« av Arvo Pärt.

Ett av Arvo Pärts mästerverk. Det är en melankolisk Jesus som i långa, långsamma bastoner vandrar mot korset. Mörkare än så här blir aldrig påsken.

2. »Matteuspassionen« av Johann Sebastian Bach.

Ett av den europeiska musiktraditionens allra största verk. Ingen som är intresserad av klassisk musik kan missa detta oratorium som fått många att börja omtala J.S. Bach som »den femte evangelisten«.

3. »Jesus Christ Superstar« av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice.

Utöver den funkiga sjuttiotalsrocken är detta en passionsberättelse att grubbla länge kring. Vem var egentligen förrädaren Judas? Tim Rices närläsning av Bibeln har många oanade djup.

Äggfilm

Stinn av godis, lamm och ägg. Då återstår tv-rutan.

»Snobben – Påsk«
Även hos Charlie Brown infaller påsken och denna tecknade film från 2007 är ett för många önskvärt avbrott i all storslagen påskdramatik. Snobben skickas till kennel för lydnadsträning och reder bland annat ut frågan om det går att koka ett ägg utan skal. Inget blod.

»Jesus från Nasaret«
Klassikernas klassiker i sammanhanget, Franco Zeffirellis tvådelars tv-serie täcker in hela Jesu liv med en självklar final kring korsfästelsen. Långsam, allvarlig och kraftfull i sina episka ambitioner, brukar filmkritiker säga. Hade premiär 1977 men är evigt aktuell.

»Påsk«
August Strindbergs gamla kammarspel om att leva över sina pekuniära och själsliga tillgångar filmades 1988 med bland andra Gunnel Broström och Krister Henriksson i rollerna. Väldigt mycket teater, men filmen innehåller allt en passionsberättelse måste ha: lidandet, tvivlet och återuppståndelsen.

»The Passion of the Christ«
Så det är blod du vill ha? För sina två timmar närgångna plågor i rött fick Mel Gibson förstås kritik vid premiären 2004. Men det här är en film som har i alla fall prioriterat bland bibelstyckena. »Hans blod må komma över oss och över våra barn«, är en central Matteus-passage i denna film där allt bara blir eländigare och eländigare.

»Korsfäst mig!«
Dokumentärer om historiska mysterier, så som Dan Browns förbjudna symboler och den relik som anses vara lansen som dödade Jesus. Men frågan är om inte dokumentären om trebarnspappan Dominik Diamond som har en livskris och åker till Filippinerna för att enligt lokal tradition låta sig korsfästa är det mest sevärda.