Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Rasism är inte mångfald

Jag har sedan en tid suttit som suppleant i Presstödsnämnden. Där delar vi ut cirka 500 miljoner kronor per år till diverse tidningar. Syftet med presstödet är att värna om mångfalden.

Vid mötet i onsdags beslutades att bevilja drygt två miljoner i stöd till nationaldemokraternas tidning ”Nationell idag” som har en tydlig rasistisk hållning. Beslutet är helt i linje med de fastslagna reglerna om att nämnden inte får ta hänsyn till en tidnings innehåll. Om skattepengar går till att sprida rasism så är det för mig ett tydligt bevis på att det är fel på reglerna. Svt och SR är förbjudna att sända program som hetsar och kränker. Det är en sund grundregel som även borde gälla för de tidningar som gör anspråk på allmänna medel.

Jag kan inte stå bakom ett regelverk som fungerar på det här sättet och har därför avgått från Presstödsnämnden. På DN Debatt kan ni läsa mer om min syn på presstödet.

28 thoughts on “Rasism är inte mångfald

 1. Johan skriver:

  OM vi ska ha presstöd och OM detta stöd är tänkt att värna om mångfalden i pressen är det förstås just tidningar som Nationell i Dag som ska få presstöd. Om tidningen hade varit rasistisk (vilket den inte är) skulle dess ansvarige utgivare ju direkt ha åtalats för hets mot folkgrupp, ett lagbrott! (Själv anser jag presstödet ska avskaffas omgående.)

 2. Kluven skriver:

  Nationell idags chefredaktör har tydligen svarat på din kritik här: http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?dokID=1138
  och kommenterar ditt avhopp och skriver bland annat: ”Ahlquist gör flera grova och oriktiga uttalande om tidningen Nationell Idag i sin artikel i Dagens Nyheter. Kan Ahlquist peka på något ”rasbiologiskt” i tidningen? Enligt egen utsago har han bara läst ett enda nummer av tidningen”

 3. Besviken skriver:

  Martin Ahlquist. Tyvärr har du nu sjunkit i mina ögon. Inte för att du motsätter dig beslutet att ge Nationell idag presstöd (de flesta vettiga människor kan nog få spykänslor av det faktum att vi gemensamt med skattepengar kommer att stödja deras existens) utan för att du drar in en borgerlig argumentation som i längden syftar till att göra mediemarknaden ännu mer klarblå än den redan är.

  Snälla, förklara lite utförligare, för jag förstår inte varför projekt som ETC (som du i DN Debatt tar upp som ett exempel på varför presstödsystemet i dess nuvarande form ej fungerar) inte skulle gynna mångfalden, balansera medielanskapet OCH inte minst vara en betydelsefull motvikt till extremhögertidningar som just Nationell idag?

  Uppenbarligen finns det ett behov av dessa motröster i landet. Uppenbarligen finns det människor som vill läsa om jämställdhet, klimatfrågan och som vill få nutidsanalyser som inte görs av borgerliga ekonomer. Tiotusentals människor vill helt enkelt ha andra berättelser än de som sprids via de blå medierna som nu dominerar och har formuleringsprivilegiet. Och läsarna vill ha dem på plats lokalt – i Örebro, i Malmö, i Göteborg, i Uppsala, i Stockholm och så vidare. Därför gör ETC flera tidningar och inte en. Därför får de också sju presstöd och inte ett.
  Och det är här jag inte förstår din poäng med att hacka på vänsterpressen. Var det inte just enfalden som gjorde att presstödet skapades?
  Det vore intressant att höra din motivering till varför du valde att sitta med i presstödsnämnden från första början, för i nuläget är det högst oklart.

  Jag håller med om att Nationell Idag är ett problem, men där måste det finnas andra stoppklossar (á la Public Service som du själv sneglar åt) än att föra en process som gynnar Bonnierdominansens strävan att göra sig kvitt den lilla vänsterpress som nu finns i Sverige.
  Fokus är en bra tidning. Den är balanserad. Dessvärre är det inte så den övriga mediemarknaden ser ut.

 4. Sveriges journalister skriver:

  Maria Abrahamsson och Johan Ingerö skriver intressant om hyckleriet bakom Herr Ahlquists entledigande: Att i ett sken av fina ideal ge publicitet åt hans tidning och person.

 5. Jeusus skriver:

  Idag, eller egentligen igår, kom slutligen beskedet: Nationell Idag får presstöd. Det är en välbehövlig omväxling i en tid då även formellt oberoende institutioner är så genompolitiserade att begreppet ”politiskt obunden” blivit ett skämt.

  Nationell Idag går, om inte från klarhet, så åtminstone mot klarhet. Man har slutligen fått det efterlängtade presstödet. Fokus redaktör Martin Ahlquist firade genom att avgå från Presstödsnämnden i protest mot att den gjorde sitt jobb, något som de årliga miljonerna till stalinistblaskan Proletären hittills inte förmått honom att göra. Bara detta är ju en källa till glädje och gamman; ju fler idioter övertygade om att svenska staten är deras privata verktyg för opinionsbildning som försvinner från inflytelserika poster, desto bättre. En statsapparat som åtminstone intresserar sig för idédebatt är i alla händelser bättre än en som eftersträvar någon grotesk diktatur i fårakläder av typen diskursiv (förlåt, ”deliberativ” heter det visst numera) demokrati.

  Läs gärna fortsättningen på solguru.motpol.nu

 6. Hans skriver:

  I höst kan diktaturkramaren Lars Ohly få en regeringspost. Hans ”meritlista” är tung och i mitt tycke ännu värre än det som Nationaldemokraterna står för. Sverigedemokraterna bildades samma årtionde som Vänsterpartiet skickade gratulationstelegram till ett par av Europas värsta diktatorer. SD har åtminstone försökt städa bort de värsta avarterna, men denna utveckling har inte skett hos Vänsterpartiet.

  Beträffande demokrati så anser jag fortfarande att Vänsterpartiet har mer att bevisa än Nationaldemokraterna. Jag väntar också fortfarande på att få höra en vänsterfeminist kritisera kvinnosynen inom islam.

  Man kan också fråga sig vad som är fascistiskt i dag eftersom vi har fått något av upp och ner-vända världen, där organisationer som AFA har övertagit högerextremernas brunskjortor. I dag är det vänstern som står för merparten av våldet.

  Dra gärna in stödet till Nationaldemokaterna men gör då detsamma med tidningar på yttersta vänsterkanten.

 7. Emmanuel skriver:

  Jag förstår och skulle ha sympatiserat med ditt ställningstagande om det hade varit konsekvent. Men eftersom det inte var några problem för dig så länge presstödet gick till tidskrifter som hyllade de värsta massmördarideologierna under 1900-talet (ja värsta, nazisternas massmord orsakade möjligen (”worst case”) 10% av det som Stalin och Mao åstadkom, och då återstår Pol Pot et. alt.), klingar din upprördhet mycket, mycket tomt. Jag antar att det beror på monumental obildning vilket är legio i journalistskrået. Har du någonsin läst en seriös bok skriven av en riktig historiker om 1900-talshistoria?
  Varför blev du utvald att fördela miljoner till samhällets fiender. På grund av ditt goda omdöme? Eller pga. din förutsägbara PK:ism?

  Skandalen är inte bara att nationaldemokraterna fått presstöd(för det är förvisso en skandal att nazister får statligt propagandastöd), utan presstödet i sig som i åratal gynnat opportunister som Johan Ehrenberg och än mer vidriga personer.
  Och du har utan samvetskval varit delaktig i den processen.

 8. olle skriver:

  Intressant att du tog ställning just när det gäller denna publikation. Varför har du inte reagerat tidigare då ni beviljat stöd till publikationer långt ut på vänsterkanten. Är dom mera demokratiska eller är det något annat som är orsak till de besluten? Redovisa vilka tidningar som får stöd och vilka som står bakom dessa tidningar. Det kan nog bli en bra och upplysande artikel. För min del har jag alltid varit av den åsikten att presstödet är av ondo eftersom det snedvrider debatten och ger partierna ännu mera pengar förutom hela partistödet som ju ökar år från år.

 9. Fredrik skriver:

  Bra att Ahlquist har avgått. En person som inte förordar pressfrihet har inget i presstödsnämden att göra.

  Men varför blev han invald i nämden från första början? Är det en rimlig ordning att en chefredaktör ska vara med och besluta om ekonomiskt stöd till sin tidnings konkurrenter?

 10. Salinger skriver:

  Martin Alquist är en man.Hans agerande fick mig förlänga min prenumeration.
  Alla krönikörer,kulturchefer etc som svassar runt i frågan är bara rädda för att deras lönebidrag ska ryckas undan.ta bort presstödet!

 11. Annika Beijbom skriver:

  Civilkurage bor i de små detaljerna. Det var med stor glädje jag läste om ditt ställningstagande. Kommer in mycket senare än alla andra i tråden men när man kommer ut ur jobbtunnelseende är det just den här typen av goda nyheter man vill kunna ta del av. Ryggrad. Bra där!

  /Annika Beijbom

 12. Robban skriver:

  Självklart och bra Martin! Vad hade du för val egentligen, efter ett sådant beslut? Du lyckades se skogen trots träden, till skillnad från dina ängsliga x-kollegor i Presstödsnämnden. Dina kritiker lyckas prestera snömos, hårklyverier och ett svammel utan like. Om man nu tycker att man ska kasta alla svartskallar i Bottenviken, så att finnarna kan gå hem, så är det fel att ge skattemiljoner för att sprida såna åsikter. Den insikten hade de övriga medlemmarna i nämnden lätt kunnat få om de bara lyft blicken från naveln ett ögonblick.

 13. Lars skriver:

  Tyvärr har mångkulturen fler skadliga effekter än positiva. Det som är mest oroande för demokratin är ändå att flertalet av alla journalister är fördummade och inte vågar debattera utan använder den gängse trygga retoriken utan att ha studerat vare sig historien eller fakta. Nationell Idag är en mycket intressant tidning som väver samman vår svenska nutid med det historiska arv vi är satta att förvalta. All heder åt dem som rakryggat vågar stå emot!

  Lars i Akalla

 14. Sveriges journalister skriver:

  Som Lars Svensson skriver, varför inte ifrågasätta alla VÄNSTER-extrema tidningar som får driftsstöd?

  M-L Proletären, Offensiv, Flamman osv. Hur många miljoner har inte pumpats ut som indirekt partistöd genom åren? Åtskilliga.. men det är inte lika intressant för landets journalister. Det är hos journalisterna, snarare än Presstödsnämnden, som enfalden ligger.

 15. Benny skriver:

  Press-stödsnämndens uppdrag är inte att vara politisk domstol utan att bedöma om en tidning uppfyller reglerna.

 16. Tor den Vise skriver:

  Hur obekväm får demokratin bli?
  Var går gränsen där demokratin måste beslagta tidningar som med HT på sin tid?
  När blir demokrati bara ett modeord bland priviligierade journalister och politiker, alltså makten.
  Här nedan några tankar från en kolumn i GP härom veckan:

  ”Våndan tycks ligga i det faktum, att har man demokrati och yttrandefrihet får det konsekvenser, dessa vill man begränsa, med mummel om etik och etikett. Här har vi ett öppet samhälle vi hyllar och höljer i blommor och högtidstal, alla dörrar är öppna, och så går folk helt vulgärt in och ut genom dem! Det är som den obehagliga konsekvensen med arbetarlitteratur; ingen har något emot den, men måste den handla så mycket om arbetare? Där tolkas problemet dock inte som en brist på etik, utan på estetik.

  Men poängen med demokratin är just dess möjligheter, konsekvenser; allt annat är högtidstal. I DN pekade Nina Björk för ett tag sen på en märklig ingrediens i vår samtida publicistiska etik, den att det anses fult att skriva som om man verkligen ville förändra någonting, andras åsikter, eller samhället. ”Men om någon inte bara vill prata utan också få andra att lyssna och att till och med ta intryck, att ändra sig – då sägs han eller hon agera auktoritärt.” Med andra ord, det typiskt, nästan föredömligt demokratiska tolkas plötsligt som antidemokratiskt. Vi är här farligt nära krumbukterna i Orwells nyspråk. Det är som om den hyllade demokratin och den hyllade yttrandefriheten bara är till besvär.”

  CARL ERLAND ANDERSSON

 17. Annagreta Dyring skriver:

  Bra agerat! Verkligheten har hunnit ikapp presstödet. Om inte sunt förnuft och respekt för alla individer behöver tillämpas inom regelverket, kan man kanske fördela presstödet med hjälp av datorer.
  Annagreta

 18. Aslan skriver:

  Min respekt för dig har ökat oerhört mycket. Jag tycker att ditt beslut att lämna presstödsnämnden är otroligt starkt och vågat.

  Tack Martin, you made my week. 🙂

 19. Lars Svensson skriver:

  Lägg ner pressstödet!
  Jag har just varit inne och tittat på listan med beviljade presstöd. Intressant är att det finns ett flertal kommunisttidningar som befinner sig lika långt ut till vänster som nationaldemokraterna på högerkanten. Men det är tydligen helt OK enligt den kommunistiska journalistkåren. Fokus VD bör nog syna sin chefredaktör i sömmarna!

 20. B-O Gavne, Västerås skriver:

  I MIN KULTUR ingår att inte skilja på oss människor i olika MÄNSKLIGA grupper. –Men vad jösses kännetecknar egentligen en människa? Ja, i vart fall skiljer jag inte på individer som uppenbart kännetecknas likt mig som biologisk individ. –Att sedan notera skillnader på människors olika kulturer, är en helt annan sak. Och därvid håller jag med Martin Ahlquist om att Nationaldemokraterna, och inte minst deras medlemmar, och uppträdande vid deras demonstrationer, luktar mycket mer att vilja skilja på mänskliga biologiska individer än att bara skilja på kulturer. Nationaldemokraterna talar ju också om människors olika blodsband. Och visst blir det här i problem för också Presstödsnämnden att inte stödja nazism. Som ju vi svenska folk …i alla fall talar vi om det! Svenska folket vill inte syssla med Adolf Hitlers meningar.
  .
  Men sen då angående Presstödsnämndens verksamheter!! Som gav Svenska Dagbladet presstöd där jag visade på Svenskans, ju uppenbart stöd till, förutom min mening om nazism, också ren kriminell verksamhet! Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att våra lokala politiska samhällen, alltså våra respektive kommuners invånare Sverige runt, benämns just kommun. –Med att Svenska Dagbladets flesta journalister, mycket medvetet benämner och skyddar politiker som också benämner, Stockholms kommun, för Stockholms stad. Ni vet en stad med sina gator, höga hus och dålig luft. Att Svenskans journalisterna hävdar att stockholmarna är nått finare; än andra, landsbygdsboende, bön´erna. Ni vet landsbygden som man ju inte kan benämna stad. –Det, Martin Ahlquist, borde Du verkligen också ha talat om.

 21. Håkan Bång skriver:

  Tyvärr många fakta fel i den artikel. Serena Williams är inte världstvåa i tennis. Det är mycket enkelt att kolla på WTAs hemsida. det finns bara två ärevördiga titlar i fotboll Champions league och VM. Zlatan har inte vunnit någon av dem. Det är tydligt att Ahlquist inte är idrottsintresserad då han har missat förfallet på sportområdet inom SR och SVT. Kunskapsnivån bland medarbetarna och urvalet av sändningarna är undermåliga. De fem hundra miljarder public service har kostatgenom åren är en icke föraktfullsumma som kunde ha använts till annat sjukvård, skola, vägar etc. Public service är väl ganska politisk Ta P1 där alla är politruker. Dreder (ordförande) politiker, Svegfors VD (politiker) Bodström (tillhör sosseadeln). Det stora problemet i svensk media är att det inte finns något kvalitétsmedia, som faktiskt SR och SVT borde vara. Det finns heller ingen svensk tidskrift/tidning som The Economist eller WSJ. Skall man göra en granskning av makten skall man samtidigt inte vara finansierad av makten en ganska given princip. Denna slutsats gör att såväl statsradio, stats-tv som presstödet bör slopas.

 22. Det slutgiltiga beviset på att presstödet är förlegat och felaktigt. Per Svensson slår huvudet på spiken i dagens Sydis när han säger att yttrandefriheten ger oss rätten att uttrycka korkade åsikter, men det innebär inte att staten ska ge betalt för att någon ska framföra korkade åsikter.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»3:12-reglerna gör folk till skatte­planerande kapitalinkomsttagare«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera