Kultur i veckan

Text:

Böcker

Nu drar äntligen årets bokmässa i Göteborg igång, den 26:e i ordningen. Temat är Afrika, och på plats finns bland andra författare som Petina Gappah, Nawal El Saadawi och Alain Mabanckou.

Bokmässan öppnar för allmänheten den 24 september.

Galleri

Det är nya tider på Bukowskis. Michael Storåkers har tagit över vd-posten och auktionshuset har startat galleriverksamhet. Alster av samtidskonstnärer som Karl Holmqvist och Klara Lidén är skickligt kurerade av Rodrigo Mallea Lira. Alla fördomar kom på skam. Missa inte!

Utställningen »Hem och ursprung« pågår till den 1 oktober.

Teater

Ett pratraseri om gudar, kroppar, krig och politik. Så beskrivs Elfriede Jelineks politiska drama »Babel« om USA:s invasion av Irak som sätts upp på Göteborgs stadsteater. För regin står Mellika Melouani Melani. I rollerna bland andra Per Grytt och Anna Wallander.

Premiär på Göteborgs stadsteater den 17 september.

Musik

Stuart Murdoch och hans vänner från Glasgow är tillbaka på skiva, bandets första sedan »The Life Pursuit« som kom ut 2006. Singeln ger indikationer på lite mer drag. Med betoning på lite. Räkna stenhårt med att Belle & Sebastian fortsätter med sin mjuka oemotståndliga indiepop.

Singeln »Write About Love« finns ute nu. Albumetsläpps den 11 oktober.