Kultur i veckan

Text:

Konst

Kan man sticka en trerummare? Konstnären och arkitekten Elin Strand Ruin har gjort sin tolkning av en för tillfället obebodd lägenhet i Husby där tapeter, ytor och mänskliga avtryck stickats in i mönstret. I samarbete med The New Beauty Council.

»Knitting House« på Husby Konsthall pågår den 16–24 oktober.

Bok

En dotter som från en husvägg skrapar ner sin fars hjärna i en plastpåse för att begrava den. Det var den tjetjenska verklighet som journalisten Anna Politkovskaja skrev om, och som fick henne mördad 2006. Ett urval aldrig tidigare publicerade texter visar på ofattbart mod. Detta är årets viktigaste bok.

»Sanningen – inget annat« finns ute nu (Ordfront förlag).

Musik

Rock-kvartettens olyckligt nyansade pojkbandslook till trots, känns musiken fortfarande ärlig och skönt energisk. Detta är Kings of Leons femte studioalbum.

Den 20 oktober släpps »Come Around ­Sundown«.

Scen

En mamma och en son som fick nästan alla sina 191 (!) katter avlivade på order från länsstyrelsen är upprinnelsen till Marcus Lindeens pjäs »Djur som dör«. Första delen i Riksteaterns nya dokumentära serie »Rapporter« där ny dramatik tas fram fort och med journalistiska metoder.

Urpremiär på Pustervik i Göteborg den 14 oktober, sedan turné.