Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

Riksbanken tur och retur

Herrens vägar äro outgrundliga. Särskilt i den svenska ekonom-eliten.

Slutet av 1990-talet, bunkern på Brunkebergstorg. Dåvarande vice riksbankschef Lars Heikensten har hållit tal och efteråt stannar en man i hästsvans kvar för att diskutera. Heikensten blir så förtjust i mannen att han pratar med chefen Urban Bäckström om att rekrytera honom.
Bäckström säger att han inte tror att hästsvansen vill lämna sitt jobb, då som chef för SEB:s ekonomiska analys, med ett så stort lönetapp. Riksbankschefen får fel. Anders Borg accepterar erbjudandet och blir »rådgivare till direktionen i monetära frågor«.

Spola fram bandet ett drygt decennium. Måndagen den 6 december utser Financial Times Borg till Europas fjärde bästa finansminister. Beskriver honom som »en av Europas mest auktoritära röster«.

Samtidigt sitter Heikensten, mannen som lyfte in hästsvansen i det offentliga igen, i ett kontorsrum Luxemburg. Visserligen tung som ledamot i Europeiska revisionsrätten, men i all egentlig mening bortglömd och utrangerad.

Lärdom? Karriärer går i cykler. Din chef en dag, kan var din underordnade den nästa.

Hur ser parablerna då ut framöver? Heikenstens, åtminstone, är i stigande.

I onsdags offentliggjordes att han blir ny vd för Nobelstiftelsen – ett av samhällets mest dolda maktjobb.

Anders Borg då? I samma Financial Times jämför ekonomiprofessorn och ordföranden i ministerns eget finanspolitiska råd honom vid Venezuelas president Hugo Chávez. Ett förebud om framtida storhet? Eller motsatsen? Ett jobb i EU:s revisionsrätt är i alla händelser ledigt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera