Höjdarmöte

Text: Ramin Rahmani

Foto: scanpix

Fler vakter än deltagare

Aldrig annars träffas så många företagsledare, politiker och vetenskapsmän på samma ställe som under Davosmötet. Under fem dagar kan cirka 2 000 specialinbjudna mötesdeltagare, skyddade av cirka 10 000 säkerhetsmän, välja och vraka i ett digert schema av seminarier och program.

World Economic Forum bildades 1971 av ekonomiprofessorn Klaus Martin Schwab från Genève. Samma år hölls det första mötet i den lilla skidorten Davos.

444 Så många var inbjudna 1971.

1 000 Så många företag är medlemmar i WEC.

200 Antal semi­narier i år.

Brad Pitt och Nelson Mandela

Davosmötet är fyllt av kontraster och oväntade sammanträffanden. Här är några minnesvärda händelser:

1 Vid tidigare möten har det förekommit hätska debatter och urladdningar, oftast mellan politiker. Förra året gällde detta Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och Israels president Shimon Peres. Erdogan reste sig upp och gick när han upplevde att Shimon Peres fick mer tid att prata.

2 År 2006 sammanstrålade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Bono i popgruppen U2 på en konferens om aids.

3 Stjärnparet Angelina Jolie och Brad Pitt agerade som goodwill-ambassadörer under toppmötet år 2007.

4 Det var också i ­Davos som Sydafrikas president Frederik Willem de Klerk höll sitt första möte utanför landet med Nelson Mandela. 1994 delade de på Nobels fredspris för den gemensamma insatsen för apartheids avskaffande (bilden).

Flitiga besökare

LISgates
Bill Gates Microsofts grundare och vd.

LISbildt
Carl Bildt Sveriges utrikesminister.

LISserena
Serena Williams Tennisproffs.

LISkhatami
Mohammad Khatami Före detta president i Iran.

LISrania
Drottning Rania av Jordanien är styrelsemedlem.

»Det är ett arbete som Jesus hade gillat«

VSKgunilla
Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson (m) deltar i årets Davosmöte. Fokus frågar:

Vad står i fokus på årets möte?

– Mötet fokuserar på fyra områden: de snabba omvärldsförändringarna, ekonomiska dilemman i spåren av finanskrisen, att stötta G20:s agenda samt hur global riskhantering kan främjas.

Hur stort inflytande har Sverige?

– Sverige har hanterat finanskrisen väl och många vill höra vad vi har att säga. Inom mitt område, utvecklingspolitiken, är Sverige uppskattat. Det finns goda möjligheter att framföra våra perspektiv på den globala utvecklingen.

Finns det något kvinnoperspektiv på toppmötet?

– Ja, det gör det. Jag kommer personligen att delta i ett seminarium med namnet »Six Global Challenges, One Solution: Women«.

Vilka frågor är viktiga för dig?

– En fråga är hur ekonomisk tillväxt kan förenas med en miljömässigt och socialt hållbar utveckling. Inte minst hur samverkan mellan privat och offentlig sektor kan stimuleras att bidra till det.

En kristen ledare har sagt att han tror att Jesus skulle ha kommit till Davos om han fått en inbjudan. Vad skulle Jesus ha gjort där?

– I Davos behandlas globala ekonomiska, politiska och sociala frågor. Målet är att utöka internationellt samarbete som främjar världsutvecklingen. Det är ett arbete som jag tror Jesus hade gillat.