Kultur i veckan

Text:

Skiva

2008 debuterade Bon Iver, amerikanen som även är känd som Justin Vernon, med det tok­hyllade albumet »For Emma, Forever Ago«, där sångaren luftade sin hjärtesorg. Den nu aktuella och självbetitlade uppföljaren – en gränslöst vacker historia – infriar de högt ställda förväntningarna.

»Bon Iver« finns nu på Spotify.

Bok

För er som står med Kallentoft, Jungstedt eller Lapidus i kriminalboksvalet – pröva i stället isländske Arnaldur Indriðason. Hans senaste deckare på svenska, »Mörka strömmar«, aktuell som pocket, håller samma höga klass som de tidigare i serien om polisen Erlendur.

Pocketutgåvan av »Mörka strömmar« ges ut på Norstedts.

Konst

Den som tar sig till utställningen för att räkna snoppar blir inte besviken. Robert Mapplethorpes ikoniska nakenfotografier är föga provocerande, men som konsthistoriskt knytnävsslag har de fortsatt relevans. Besök också Eleanor Coppolas minnestempel i halm.

Mapplethorpe visas till och med den 2 oktober, Coppola till och med den 21 augusti, på Fotografiska i Stockholm.

Film

Sist regissören Ella Lemhagen var på tapeten var det med en gayfilm i helylleformat, den här gången ger hon sig ut i betydligt mörkare vatten. Handlingen: flicka anhålls för mord på direktörsson. Medverkande: hela den svenska skådespelareliten. Förväntningarna: höga.

»Kronjuvelerna« har premiär den 29 juni.