»Kött är gott«

Text: Maggie Strömberg

Bild: Scanpix

Rött kött ökar risken för cancer. Gör det »Köttfri måndag«-nätverkets kamp enklare?

– Kanske, men vi har känt till det här i flera år. Det är anmärkningsvärt att Livsmedelsverket inte tar hänsyn till detta. Jag vill att kostråden ska flyttas över till någon som inte har så stark anknytning till livsmedelsindustrin, kanske Folkhälsoinstitutet eller Socialstyrelsen.

Ni vill att kommuner och landsting inför köttfria dagar. Varför ska politiker bestämma över människors matvanor?

– En rapport från Naturvårdsverket konstaterar att vi konsumenter är obenägna att ta hänsyn till gemensamma nyttigheter, exempelvis klimat, men även hälsa. I dag vältras kostnaderna över på staten. Vi vill att det ska tas av konsumenten. Precis som vi har konsumtionsskatt på ­tobak ska vi ha det på animaliska produkter.

Vi befinner oss mitt i en köttrend. Korvstoppning är den nya surdegen och restauranger landet över satsar på kött. Hur ska ni lyckas vända den trenden?

– Jag ser andra trender. Runt om i Sverige lägger medborgare egna förslag i kommuner och skolor om att införa köttfria dagar.

Om det finns en annan trend som du säger, varför ökar köttkonsumtionen?

– Kött är gott. Man föreställer sig att attitydförändringar kommer före beteendeförändringar, men det är tvärtom. Vi behöver politiska beslut. Det häftigaste exemplet var 1965 när femtio procent av svenskarna var för rätten att misshandla sina barn. Riksdagen införde ändå ett förbud mot aga. På 90-talet var tio procent av svenskarna positiva.

»Köttfri måndag«-nätverket blev utnämnt till Sveriges 62:a mest maktlösa av Aftonbladet Kultur förra veckan. Känner du dig maktlös?

– Ja. Köttkonsumtionen ökar och allt jag har att förlita mig på är yttrandefriheten. Men jag hamnade på plats 46 på Miljöaktuellts lista över Sveriges mest miljömäktigaste.