»Jag rekommenderar inte slalomskidor i Vasaloppet«

Text: Calle Fleur

Berätta för en okunnig skåning varför valla är viktigt?

– Det är ju för glidet och fästet man behöver valla på sina skidor. En väl genomförd vallning ger en roligare upplevelse av loppet. Vår ambition är att skapa fin stämning under Vasaloppet. Då hör bra vallning till.

Kan man åka det 90 kilometer långa Vasaloppet utan valla?

– Det finns ju vallningsfria skidor, men det skulle jag inte rekommendera. De går tyngre och du kan inte anpassa vallningen efter föret. I dag finns det så mycket bra valla att de flesta har vanliga skidor.

Men Gustav Vasa hade inte valla på sina skidor?

– Nej. Från början var ju skidorna av trä rakt igenom, med någon läderhistoria som bindningsanordning. Då använde man tjära för att få både fäste och glid. I dag är skidorna gjorda av plast och glasfiber.

Vilka är de vanligaste fallgroparna för skidåkare som vallar själva?

– Det går inte trender i valla, gamla hederliga vallor funkar än i dag. Däremot råder det stor brist på kunskap om hur man ska valla. Många lägger på fel sorts valla, vilket gör att det både blir dåligt glid och dåligt fäste. Folk vallar fel och får dåliga tips och råd. Jag vill egentligen inte säga det, men det finns en hel del vallare som passar på att saluföra sina bristande kunskaper under Vasaloppsveckan. Samtidigt har vallans betydelse ökat eftersom skidornas material har förändrats. Det är viktigt att ha rätt spann på skidan och rätt struktur på belagen. Det här med vallning är ju mer ­eller mindre en vetenskap.

Du har säkert varit med om ett och annat. Har du någon särskild anekdot du vill dela med dig av?

– Visst har man några roliga historier. För något år sedan tog jag emot ett par slalom­skidor med stålkant inför Vasaloppet. Åkaren trodde säkert han skulle kunna åka med dem. Vad jag sa? Nej, det var ju inte något jag ville rekommendera. Men han stod på sig, han hade inga andra skidor. Så han fick sin valla.