Åtråvärd återförening

Text:

När Stockholms kulturpristagare 2012 presenterades förra veckan var dj-gruppen Swedish House Mafia en av vinnarna. Förutom äran kammade de också hem 100 000 skattekronor. De må vara värda priset. Men Stockholms stad borde tänkt på att det finns andra kulturutövare som förutom att de förtjänar utmärkelsen dessutom skulle ha nytta av pengarna, på riktigt. För trion är prispengen en fis i rymden. Enligt Expressen har Swedish House Mafia genomfört runt 450 spelningar de tre senaste åren. För varje konsert håvar de in minst en halv miljon. Det krävs inga stora mattekunskaper för att räkna ut att ynglingarna är mångmiljonärer.

Å andra sidan kommer inkomstkällorna att börja sina. Den 23 juni meddelade Sveriges Beatles – som trion själva har kallat sig –  att turnén 2012 är den sista. De håller sin avskedskonsert den 24 november. Nej, förresten. Biljetterna sålde slut på 42 minuter och trion bestämde sig för att hålla en extra konsert. Den sista? Nej. Ännu en gång tog biljetterna slut inom en timme och gruppen har nu utlovat en tredje sista spelning.

Ett pr-strategi rakt igenom, skriver tidningen Resumé. Kanske det, men att hålla en avskedsturné är inte direkt ett nytt påfund.

Och fansen behöver inte sörja. För avskedsturnéer är lika vanliga som återföreningar i musikbranschen.

Vissa återförenas flera gånger om. Hoola Bandola Band lyckades med denna bragd fyra gånger.

Eller så gör man som pojkbanden. I höst släpper Backstreet Boys och New Kids On The Block ett gemensamt album under bandnamnet NKOTBSB. Kanske även housetrion väljer den vägen. Kanske kommer skivan redan i vår med ABSHM (Ace of Bace och Swedish House Mafia). Om så, kom ihåg var ni hörde det först.