Den viktiga personfixeringen

Text:

En av veckans stora nyheter var något som inte hände. Det blev ingen jobbpakt för att råda bot på den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Omedelbart startade ordkriget om vems fel det var. LO, Svenskt Näringsliv och regeringen intygade alla att de väldigt gärna hade velat se ett avtal men att det var någon annans fel att det inte blev något. För att förstå vad som hände måste man förstå de inblandade personerna och hur deras inbördes relationer ser ut. Claes Lönegård och Torbjörn Nilsson ger er den berättelsen.

Är det här värt att berätta? Jo, det finns faktiskt de som ställer sig den frågan. Rolf van den Brink skriver på SVT Debatt om Expressenjournalisten Niklas Svenssons 40-årsfest där ministrar och journalister dansade ihop till världsplågan »Gangnam Style« och menar att det visar på att medier har en osund fascination för politiker i stället för att skriva om själva politiken. Även Fokus får sig en släng av sleven.

Det här är ingen ny kritik, men den brukar komma från politikerna själva. Precis som när företrädare för näringslivet beklagar sig att tidningar skriver om direktörernas bonusar i stället för att berätta om vilka fina saker de bygger. Makten inom politiken och näringslivet utgörs och utövas av människor och det går inte att så lättvindigt försöka separera sak och person. Så vi fortsätter att analysera och granska både politiken och dess företrädare. Däremot blir det ingen dans. Vi kan inte stegen.

Trots briljanta idéer och produkter går det inte att tjäna pengar för det forna succé-företaget Ericsson. Nu satsar bolaget allt på ett kort – att hyra ut sina patent. Johan Anderberg berättar om telekomjättens kamp för överlevnad.

Missa inte heller Katrine Kielos målande reportage om de brittiska internatskolorna och Thomas Engströms berättelse om CIA, med anledning av den aktuella filmen om dödandet av Usama bin Ladin.