Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

När människor blir siffror

Alla är vi delar av en volym. Du som läser det här utgör till exempel 0,001429 procent av alla Fokusläsare.

Den informationen, hur exakt den än må vara, är tämligen ointressant när vi funderar på vad du vill läsa. Vi måste försöka se människan, även om det är mycket svårare än att räkna. Migrationsminister Tobias Billström gillar siffror. Volymen asylinvandrare bör minska, tycker han, utan att berätta vilka människor det handlar om. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gillar också siffror, fast inte Billströms. Löfven vill inte minska  asylinvandringen, däremot vill han begränsa arbetskraftsinvandringen. Någon förklaring till varför dagens arbetskraftsinvandrare är ett problem, när de som kom av samma skäl under 1960- och 70-talen var en tillgång, får vi dock inte.

Vänta nu, kanske du tänker. Är inte Fokus en oberoende tidning utan politisk hemvist? Jo, men det innebär inte att vi inte drivs av värderingar. Humanism, internationalism och rationalism ska genomsyra allt vi gör.

Samtidigt som vi diskuterar invandring i Sverige rasar striderna i inbördeskrigets Syrien. Och det hänger ihop. Syrier var redan i fjol den största gruppen bland dem som söker asyl i Sverige. I år väntas de bli minst dubbelt så många. Det blir alltså svårt att tala om minskad asylinvandring utan att nämna de människor som flyr från det inferno som fotografen Christoffer Hjalmarsson tar er med till i veckans nummer av Fokus. Anna Ritter ger er fakta om vilka det är som söker sig till säkerheten i Sverige, och Maggie Strömberg gräver på djupet för att hitta förklaringarna till varför invandring blev inrikespolitiskt sprängstoff och varför just nu.

Missa inte heller Johan Anderbergs reportage om den bottenlösa gruvan i Pajala, Johanna Koljonens krönika om kött och Hans Blix om varför försvaret inte alls behöver mer pengar.

3 thoughts on “När människor blir siffror

 1. lg skriver skriver:

  Om nu Fokus strävar efter rationalism (för ni menar väl inte kritisk rationalism?), borde inte det innebära att ni propagerar för att hjälpa så många flyktingar som möjligt för de pengar som är avsatta för ändamålet och är det inte mycket en magnitud billigare, av flera skäl, att hjälpa dem i närområdet? På så sätt skulle ju dessutom en magnitud fler flyktingar kunna få hjälp också. Rationellt och bra. Eller?

 2. Per skriver:

  Om man räknar på det mest kostnadseffektiva sättet för att hjälpa andra människor så kan man hjälpa fler. Men det är aldig det viktiga, det viktiga är att man känner sig god.

  De miljarder som Sverige lägger på att ta hand om flyktingar från Syrien skulle kunna hjälpa många, många fler om vi gav dem till de syriska flyktingar som nu finns i flyktingläger i t.ex. Turkiet.

  Att arbetskraftsinvandring är bra i högkonjunktur med låg arbetslöshet och dålig i lågkonjunktur med hög arbetslöshet borde inte vara så svårt att se.

  The economist tog nyligen upp vårt land, de såg egentligen bara ett problem: Vår konstiga invandringspolitik. Snälla läs deras artikel och se att vi har levt i en grupptänkbubbla de senaste åren.

  ”Mass immigration is posing serious problems for the region. For the Nordic countries to be able to afford their welfare states they need to have 80% of their adults in the workforce, but labour-force participation among non-European immigrants is much lower than that. In Sweden only 51% of non-Europeans have a job, compared with over 84% of native Swedes. The Nordic countries need to persuade their citizens that they are getting a good return on their taxes, but mass immigration is creating a class of people who are permanently dependent on the state.”

  http://www.economist.com/news/special-report/21570836-immigration-and-growing-inequality-are-making-nordics-less-homogeneous-ins-and

 3. Niklas skriver:

  Nu tyckte väl inte Löfven att mängden (volymen) arbetskraftsinvandring var problemet, utan snarare att man minskat så mycket på kontroller (samt gjort den invandringen beroende av arbetsgivarna) vilket lett till riktigt dåliga förhållanden för många arbetskraftsinvandrare.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»3:12-reglerna gör folk till skatte­planerande kapitalinkomsttagare«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera