»Akademien kan vara kontroversiell om det behövs«

Text:

Bild: Scanpix

Du blev nyligen invald som ny ledamot i Svenska Akademien. Vad ser du mest fram emot med uppdraget?

– Dels att få tillhöra en sammanslutning med högst egensinniga forskare, intellektuella och konstnärer. Dels får jag läsa samtida litteratur i mycket stor utsträckning.

På vilket sätt är Svenska Akademiens arbete viktigt?

– Uppdraget är att vårda det svenska språkets utveckling och värna litteraturen och kulturen i allmänhet. Sådana institutioner behövs mer än någonsin. Dessutom är Svenska Akademien självständig, den har ingen myndighet eller annan överordnad instans att ta hänsyn till. Den kan vara kontroversiell, om det behövs. Akademien bidrar till att det är högt i tak i den svenska offentligheten.

Du har specialiserat dig på författarskap som Gustave Flaubert, Marcel Proust, James Joyce och Thomas Mann. Varför fastnade du för just dessa?

– Det är helt enkelt storartade författare. Dessutom är deras verk intressanta att undersöka om man som jag vill studera hur stilistiska förändringar hänger samman med historiska och samhälleliga förändringar.

Om man vill börja läsa lite tyngre litteratur, vem och vad ska man börja med?

– Thomas Mann är ingen dålig början, »Buddenbrooks« och »Bergtagen« finns i nya lysande översättningar. Mann är en fruktat rolig författare, samtidigt som han porträtterar en hel epok. Den nya översättningen av »Madame Bovary« gör att man kan upptäcka Flaubert på allvar – det är som om fönsterputsaren har varit framme. Sen kan man gå vidare till Proust. Man får ha lite tålamod i början bara, när berättaren ligger och vrider och vänder på sig i sängen.

På onsdag är det vårdagjämning. Har du något lästips för våren? 

– Sofi Oksanen kommer med en ny bok. Den är jag nyfiken på.

Fakta | Sara Danius

Sara Danius är professor i estetik vid Södertörns högskola och docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon är också utbildad croupier. Den 20 december ersätter hon Knut Ahnlund i Svenska Akademien.